Babeczki do koszyczka
Składniki:
- 1 szklanka kefiru
- 1/5 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1/2 szklanki syropu daktylowego
- 2 szklanki mąki pszennej typu 500
- 1 szklanka bakalii ( u mnie słonecznik, orzechy włoskie i figi)
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- Składniki odmierzam za pomocą szklanki o pojemności 250 ml.
- Do jednej miski wbijam jajka, roztrzepuję je i dolewam kefir, olej i syrop daktylowy. Wszytsko dokładnie mieszam do połączenia składników.
- Do drugiej miski przesiewam mąkę, wsypuję kakao i proszek do pieczenia i dokładnie mieszam za pomocą trzepaczki. Następnie dodaję posiekane, ulubione bakalie i czekoladę.
- Dokładnie mieszam i wsypuję zawartość miski do tej drugiej z mokrymi składnikami. Całość niedbale mieszam, mogą być grudki w cieście, ale nie może być surowej mąki. Im krócej mieszamy, tym muffinki będą pulchniejsze.
- Tak przygotowane ciasto przekładam do otworków blachy do muffinek, starając się rozłożyć równe porcje.
- Babeczki piekę w 180 stopniach Celcjusza, w funkcji grzanie góra-dół, przez 30 minut. A tak naprawdę do momentu, aż wbity w nie patyczek będzie suchy.
- Część babeczek ozdobiłam kwiatkami i gniazdkami z pisankami wykonanymi z masy cukrowej.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz