Babeczki do koszyczka


Witajcie Kochani! Dawno już nie było muffinek ani babeczek. Święta Wielkiej Nocy są doskonałym pretekstem do tego, aby je wykonać. Z przepisu wychodzi około 16 średniej wielkości babeczek. Są świetne do popołudniowej kawy lub mogą zastąpić drugie śniadanie. Są mega czekoladowe i wypchane bakaliami.



Składniki:
  • 1 szklanka kefiru
  • 1/5 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki syropu daktylowego
  • 2 szklanki mąki pszennej typu 500
  • 1 szklanka bakalii ( u mnie słonecznik, orzechy włoskie i figi)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Wykonanie:
  • Składniki odmierzam za pomocą szklanki o pojemności 250 ml.
  • Do jednej miski wbijam jajka, roztrzepuję je i dolewam kefir, olej i syrop daktylowy. Wszytsko dokładnie mieszam do połączenia składników.
  • Do drugiej miski przesiewam mąkę, wsypuję kakao i proszek do pieczenia i dokładnie mieszam za pomocą trzepaczki. Następnie dodaję posiekane, ulubione bakalie i czekoladę. 
  • Dokładnie mieszam i wsypuję zawartość miski do tej drugiej z mokrymi składnikami. Całość niedbale mieszam, mogą być grudki w cieście, ale nie może być surowej mąki. Im krócej mieszamy, tym muffinki będą pulchniejsze.
  • Tak przygotowane ciasto przekładam do otworków blachy do muffinek, starając się rozłożyć równe porcje.
  • Babeczki piekę w 180 stopniach Celcjusza, w funkcji grzanie góra-dół, przez 30 minut. A tak naprawdę do momentu, aż wbity w nie patyczek będzie suchy.
  • Część babeczek ozdobiłam kwiatkami i gniazdkami z pisankami wykonanymi z masy cukrowej. 




Smacznego!

Komentarze

Popularne posty