Zupa pomidorowa z batatami, czerwoną soczewicą i szparagami.


Witajcie Kochani! Zupę pomidorową najbardziej lubię z koncentratem pomidorowym. Ma wtedy, dla mnie, lepszy i bardziej intensywny smak. Czasami bataty podmieniam na marchewkę, a szparagi na seler naciowy. Chociaż w tej wersji smakuje mi bardziej i ten przepis podaję.


Składniki:
  • 200 g koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 400 g batatów
  • 70 g cebuli czerwonej, może być biała
  • pęczek szparagów
  • 400 g ziemniaków
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2-3 litry wody
  • sól
  • kurkuma
  • pieprz czarny
  • ziele angielskie i liść laurowy
  • papryka słodka mielona
  • suszona bazylia
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki śmietany 18% lub 30%
Wykonanie:
  • Ziemniaki i bataty obieram, myję i kroję w miarę drobną kostkę. 
  • Szparagi łamię dłońmi oddzielając stwardniałą część od miękkiej. Twardą część obieram i kroję w krótsze słupki. 
  • Cebulę kroję w kostkę i wrzucam do rozgrzanego z łyżką oleju garnka. 
  • Gdy cebula jest zrumieniona dorzucam ziemniaki, bataty i szparagi oraz soczewicę. Chwilę smażę i zalewam wodą oraz doprawiam ulubionymi przyprawami. Ilość wody zależy jak gęstą chcemy mieć zupę.
  • Warzywa z soczewicą gotuję przez 20 minut. Wtedy dodaję przecier pomidorowy Pudliszki oraz śmietanę. Zagotowuję i sprawdzam czy smak zupy mi odpowiada. 
  • Zupę podaję ze świeżymi listkami bazylii. 


Smacznego!


Komentarze

Popularne posty