Zupa pomidorowa z batatami, czerwoną soczewicą i szparagami.
Składniki:
- 200 g koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 400 g batatów
- 70 g cebuli czerwonej, może być biała
- pęczek szparagów
- 400 g ziemniaków
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2-3 litry wody
- sól
- kurkuma
- pieprz czarny
- ziele angielskie i liść laurowy
- papryka słodka mielona
- suszona bazylia
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki śmietany 18% lub 30%
Wykonanie:
- Ziemniaki i bataty obieram, myję i kroję w miarę drobną kostkę.
- Szparagi łamię dłońmi oddzielając stwardniałą część od miękkiej. Twardą część obieram i kroję w krótsze słupki.
- Cebulę kroję w kostkę i wrzucam do rozgrzanego z łyżką oleju garnka.
- Gdy cebula jest zrumieniona dorzucam ziemniaki, bataty i szparagi oraz soczewicę. Chwilę smażę i zalewam wodą oraz doprawiam ulubionymi przyprawami. Ilość wody zależy jak gęstą chcemy mieć zupę.
- Warzywa z soczewicą gotuję przez 20 minut. Wtedy dodaję przecier pomidorowy Pudliszki oraz śmietanę. Zagotowuję i sprawdzam czy smak zupy mi odpowiada.
- Zupę podaję ze świeżymi listkami bazylii.
Komentarze
Prześlij komentarz