Jajka faszerowane pomidorowym twarożkiem
Witajcie Kochani! Wielkanoc tuż, tuż! Są to ewidentnie jajeczne święta. :) Chociaż ja bardzo lubię tradycyjne z majonezem i szczypiorkiem, to jednak na święta kombinuję z faszerowanymi. Te są lekko ostre i ładnie, przynajmniej dla mnie, prezentują się na stole. Przepis bierze udział w akcji kulinarnej "Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań."
Składniki:
- 3 jajka
- 60 g białego sera
- 2 łyżeczki chrzanu
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 1 łyżeczka majonezu
- szczypiorek
- sól
Wykonanie:
- Jajka gotuję na twardo. Od momentu zagotowania się wody odliczam 10 minut, wylewam gorącą wodę i zalewam zimną.
- Obieram jajka delikatnie, żeby nie uszkodzić białka łyżeczką lub palcami.
- Wystudzone jajka przekrawam na pół i wyjmuję żółtka, tak aby nie uszkodzić białka i rozkruszam żółtko za pomocą widelca w miarę drobno.
- Do żółtek dodaję ser biały i kruszę ponownie za pomocą widelca.
- Następnie dodaję chrzan, koncentrat pomidorowy i majonez. Cały czas rozcieram składniki widelcem.
- Na koniec dodaję szczypiorek oraz sól i mieszam dokładnie.
- Na białkowe połówki nakładam otrzymany farsz, u mnie czubata łyżeczka na jedną połówkę.
- Podaję posypane szczypiorkiem.
- Ja nie doprawiam już niczym jajka są lekko ostre od chrzanu, chociaż fajnie pasowałaby tu czubryca zielona lub czerwona czy też papryka ostra lub słodka.
Smacznego!
#pudliszki
A to propozycje innych jajek faszerowanych:
Komentarze
Prześlij komentarz