Jajka faszerowane pomidorowym twarożkiem



Witajcie Kochani! Wielkanoc tuż, tuż! Są to ewidentnie jajeczne święta. :) Chociaż ja bardzo lubię tradycyjne z majonezem i szczypiorkiem, to jednak na święta kombinuję z faszerowanymi. Te są lekko ostre i ładnie, przynajmniej dla mnie, prezentują się na stole. Przepis bierze udział w akcji kulinarnej "Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań."

Składniki:

  • 3 jajka
  • 60 g białego sera
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 1 łyżeczka majonezu
  • szczypiorek
  • sól



Wykonanie:
  • Jajka gotuję na twardo. Od momentu zagotowania się wody odliczam 10 minut, wylewam gorącą wodę i zalewam zimną.
  • Obieram jajka delikatnie, żeby nie uszkodzić białka łyżeczką lub palcami.
  • Wystudzone jajka przekrawam na pół i wyjmuję żółtka, tak aby nie uszkodzić białka i rozkruszam żółtko za pomocą widelca w miarę drobno.
  • Do żółtek dodaję ser biały i kruszę ponownie za pomocą widelca.
  • Następnie dodaję chrzan, koncentrat pomidorowy i majonez. Cały czas rozcieram składniki widelcem.
  • Na koniec dodaję szczypiorek oraz sól i mieszam dokładnie.
  • Na białkowe połówki nakładam otrzymany farsz, u mnie czubata łyżeczka na jedną połówkę.
  • Podaję posypane szczypiorkiem.
  • Ja nie doprawiam już niczym jajka są lekko ostre od chrzanu, chociaż fajnie pasowałaby tu czubryca zielona lub czerwona czy też papryka ostra lub słodka.


Smacznego!

#pudliszki


A to propozycje innych jajek faszerowanych:

Komentarze

Popularne posty