Czekoladowe gniazdka z płatkami owsianymi i sezamem bez pieczenia


Witajcie Kochani! Przepis na te ciasteczka znam już od bardzo dawna, chociaż w wersji z samymi płatkami. Dodanie sezamu sprawia, że nabierają zupełnie innego aromatu. Bardzo mi przypominają gniazdka, dlatego robię je zazwyczaj przed świętami Wielkanocnymi. Są idealne na drugie śniadanie, z kubkiem kawy.

Składniki:

  • 100 g masła
  • 1/3 szklanki cukru brązowego
  • 1/4 szklanka mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki sezamu


Wykonanie:
  • Składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml.
  • Płatki owsiane i sezam odmierzam i prażę na patelni na złoty kolor.
  • Do garnka dodaję masło, cukier, 2 czubate łyżki kakao oraz dolewam mleko. Mieszankę trzymam na ogniu do momentu , aż wszystko się połączy i rozpuści.
  • Do jeszcze ciepłego dodaję uprażone płatki owsiane i sezam. 
  • Mieszam dokładnie i za pomocą łyżki do lodów przekładam na deskę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową, żeby po ostygnięciu było można łatwo je odkleić.
  • Nie ugniatam ich, one zwiążą się gdy ostygną.
  • Jedno ciastko to jedna łyżka do lodów.
  • Po schłodzeniu w lodówce ciasteczka przekładam na talerz i ozdabiam pisankami z masy cukrowej.
  • Ciastka przechowuję w pudełku do trzech dni, dłużej nie próbowałam. Mi najbardziej smakują takie "przeleżane". 




Smacznego!

Komentarze

Popularne posty