Czekoladowe gniazdka z płatkami owsianymi i sezamem bez pieczenia
Składniki:
- 100 g masła
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 1/4 szklanka mleka
- 2 łyżki kakao
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki sezamu
Wykonanie:
- Składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml.
- Płatki owsiane i sezam odmierzam i prażę na patelni na złoty kolor.
- Do garnka dodaję masło, cukier, 2 czubate łyżki kakao oraz dolewam mleko. Mieszankę trzymam na ogniu do momentu , aż wszystko się połączy i rozpuści.
- Do jeszcze ciepłego dodaję uprażone płatki owsiane i sezam.
- Mieszam dokładnie i za pomocą łyżki do lodów przekładam na deskę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową, żeby po ostygnięciu było można łatwo je odkleić.
- Nie ugniatam ich, one zwiążą się gdy ostygną.
- Jedno ciastko to jedna łyżka do lodów.
- Po schłodzeniu w lodówce ciasteczka przekładam na talerz i ozdabiam pisankami z masy cukrowej.
- Ciastka przechowuję w pudełku do trzech dni, dłużej nie próbowałam. Mi najbardziej smakują takie "przeleżane".
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz