Trzy przekąski z fetą na weekend majowy


Witajcie Kochani! Weekend majowy już tuż, tuż. Maj to zdecydowanie mój ukochany miesiąc, wszystko budzi się do życia, śpiewane są majówki, a w ogrodzie kwitną moje ulubione tulipany. Razem z tym wszystkim idą w parze spotkania towarzyskie przy grillu. Więc przystawki bardzo szybko znikają ze stołów, ja dzisiaj przygotowałam trzy z wykorzystaniem serem typu feta.

Warzywa z twarożkiem

Składniki:

  • 1/3 bakłażana
  • 1 pomidor malinowy
  • 1/2 ogórka 
  • 1/3 papryki słodkiej podłużnej
  • 250 g serka ricotta
  • 100 g sera typu feta
  • 1/2 garści liści rzodkiewki 
  • 1/2 garści rukoli
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
Wykonanie:
  • Bakłażana myję, osuszam, kroję w grubsze plastry, które solę i odstawiam na bok.
  • Resztę warzyw również myję, osuszam i kroję w grubsze (około 1 cm) krążki, jednak już ich nie solę.
  • Gdy przygotuję wszystkie warzywa włączam grilla elektrycznego, na którym grilluję bakłażana do miękkości, około 2 minuty i odstawiam do wystygnięcia. 
  • W tym czasie układam warzywa na talerzu i przygotowuję twarożek.
  • Do miski wrzucam serek ricotta oraz fetę i łączę je widelcem, którym przy okazji rozdrabniam fetę. 
  • Liście rzodkiewki, rukolę i szczypiorek myję, osuszam i w miarę drobno kroję. Dorzucam je do serków, doprawiam do smaku solą i pieprzem. 
  • Gotowy twarożek nakładam na warzywa tak, aby były nim przykryte, ozdabiam listkami bazylii.
  • I można podawać. :)


Sałatka z fetą i melonem


Składniki:
  • 2 garści rukoli lub miksu sałat
  • około 50 g melona miodowego
  • około 50 g sera typu feta
  • garść słonecznika
Wykonanie:
  • Podane ilości są dla dwóch osób jako przekąska, ale oczywiście można zwiększyć ilości składników dla większej ilości osób.
  • Sałatę myję, osuszam i rwę na mniejsze kawałki na talerz, w którym będę podawała sałatkę.
  • Melona i fetę kroję w grubszą kostkę i układam je na sałacie. Całość posypuję słonecznikiem. 
  • U mnie nie ma sosu, ale można sałatkę skropić sosem balsamicznym. W większej ilości pomieszałabym składniki z sosem balsamicznym lub winegret. 


Bułeczki z fetą i szarpaną wieprzowiną


Składniki:

  • Ciasto drożdżowe
  • 230 g sera typu feta
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12% lub 18%
  • sól, pieprz, kurkuma
  • szarpana wieprzowina
Wykonanie:
  • Pracę zaczynam od zrobienia ciasta drożdżowego, ja ostatnio lubię to z bułeczek serowych. 
  • Gdy ciasto rośnie ja przygotowuję sosik do farszu, czyli rozcieram fetę ze śmietaną i przyprawami.
  • Gdy ciasto jest gotowe urywam kawałek i rozwałkowuję go na prostokąt. 
  • Całość smaruję "fetowym mazidłem" i układam kawałki mięsa przy krótszym boku.
  • Następnie roluję je jak naleśnik i zlepiam wszystkie łączenia.
  • Układam na blasze z lekkim odstępem, ponieważ one jeszcze urosną.
  • Piekę w piekarniku z funkcją grzanie góra-dół, w 200 stopniach przez 20-25 minut do zarumienienia.
  • Gotowe bułeczki podaję z ulubioną surówką, sosem czosnkowym, pomidorowym lub słodko kwaśnym.



Smacznego!

Przydatne linki:

Komentarze

Popularne posty