Trzy przekąski z fetą na weekend majowy
Warzywa z twarożkiem
Składniki:
- 1/3 bakłażana
- 1 pomidor malinowy
- 1/2 ogórka
- 1/3 papryki słodkiej podłużnej
- 250 g serka ricotta
- 100 g sera typu feta
- 1/2 garści liści rzodkiewki
- 1/2 garści rukoli
- szczypiorek
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Bakłażana myję, osuszam, kroję w grubsze plastry, które solę i odstawiam na bok.
- Resztę warzyw również myję, osuszam i kroję w grubsze (około 1 cm) krążki, jednak już ich nie solę.
- Gdy przygotuję wszystkie warzywa włączam grilla elektrycznego, na którym grilluję bakłażana do miękkości, około 2 minuty i odstawiam do wystygnięcia.
- W tym czasie układam warzywa na talerzu i przygotowuję twarożek.
- Do miski wrzucam serek ricotta oraz fetę i łączę je widelcem, którym przy okazji rozdrabniam fetę.
- Liście rzodkiewki, rukolę i szczypiorek myję, osuszam i w miarę drobno kroję. Dorzucam je do serków, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
- Gotowy twarożek nakładam na warzywa tak, aby były nim przykryte, ozdabiam listkami bazylii.
- I można podawać. :)
Składniki:
- 2 garści rukoli lub miksu sałat
- około 50 g melona miodowego
- około 50 g sera typu feta
- garść słonecznika
Wykonanie:
- Podane ilości są dla dwóch osób jako przekąska, ale oczywiście można zwiększyć ilości składników dla większej ilości osób.
- Sałatę myję, osuszam i rwę na mniejsze kawałki na talerz, w którym będę podawała sałatkę.
- Melona i fetę kroję w grubszą kostkę i układam je na sałacie. Całość posypuję słonecznikiem.
- U mnie nie ma sosu, ale można sałatkę skropić sosem balsamicznym. W większej ilości pomieszałabym składniki z sosem balsamicznym lub winegret.
- Ciasto drożdżowe
- 230 g sera typu feta
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12% lub 18%
- sól, pieprz, kurkuma
- szarpana wieprzowina
Wykonanie:
- Pracę zaczynam od zrobienia ciasta drożdżowego, ja ostatnio lubię to z bułeczek serowych.
- Gdy ciasto rośnie ja przygotowuję sosik do farszu, czyli rozcieram fetę ze śmietaną i przyprawami.
- Gdy ciasto jest gotowe urywam kawałek i rozwałkowuję go na prostokąt.
- Całość smaruję "fetowym mazidłem" i układam kawałki mięsa przy krótszym boku.
- Następnie roluję je jak naleśnik i zlepiam wszystkie łączenia.
- Układam na blasze z lekkim odstępem, ponieważ one jeszcze urosną.
- Piekę w piekarniku z funkcją grzanie góra-dół, w 200 stopniach przez 20-25 minut do zarumienienia.
- Gotowe bułeczki podaję z ulubioną surówką, sosem czosnkowym, pomidorowym lub słodko kwaśnym.
Smacznego!
Przydatne linki:
- https://iammuffina.blogspot.com/2019/04/buki-z-serem-na-sniadanie.html
- https://iammuffina.blogspot.com/2017/04/saatka-z-pieczarkami-i-serem-plesniowym.html
- https://iammuffina.blogspot.com/2017/04/wiosenna-saatka-najprostsza-na-swiecie.html
- https://iammuffina.blogspot.com/2017/05/dwie-proste-saatki-do-grilla.html
- https://iammuffina.blogspot.com/2017/07/saatka-z-grillowanym-bakazanem.html
- https://iammuffina.blogspot.com/2017/08/sos-sodko-kwasny-z-cukinii.html
- https://iammuffina.blogspot.com/2017/09/saatka-z-surowa-cukinia-idealna-do.html
- https://iammuffina.blogspot.com/2019/02/pieczone-pofrancuskie-pierozki-z-feta-i.html
- https://iammuffina.blogspot.com/2017/09/dwie-przystawki-z-patisonem.html
Komentarze
Prześlij komentarz