Bułki z serem na śniadanie


Witajcie Kochani! Dzisiaj propozycja pysznego śniadania, czyli bułki z serem. Wygląd i nadzienie bułeczek zawdzięczam Teściowej, u której je podpatrzyłam. Bardzo przypominają te ze sklepu, ale w smaku, moim zdaniem, są lepsze. Do tego sok pomarańczowy Hortex i pyszne śniadanie gotowe. Oczywiście bułki piekę wieczorem poprzedzającym ich podanie.

Składniki ciasta:

  • 4 szklanki (o pojemności 250 ml) mąki pszennej
  • 3/4 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 50 g masła
Wykonanie:

  • Szklanką o pojemności 250 ml odmierzam odpowiednią ilość zsiadłego mleka i dolewam gorącej wody, tak aby szklanka była cała. Sprawdzam zanurzając czysty palec, czy mieszanka ma temperaturę ciała, nie może być za gorąca, ponieważ zabiłaby drożdże. 
  • Wodę z zsiadłym mlekiem słodzę dwiema łyżeczkami cukru i kruszę drożdże. Mieszam dopiero wtedy, gdy drożdże wyrosną. 
  • Do miski przesiewam mąkę przez sitko, dodaję sól, zaczyn drożdżowy oraz jajko i mieszam łyżką, następnie wyrabiam ciasto ręką lub robotem. Gdy składniki się połączą dodaję masło w temperaturze pokojowej, nie musi być roztopione. 
  • Wyrabianie ciasta drożdżowego jest bardzo ważne, im dłużej jest wyrabiane tym bardziej jest pulchne. 
  • Wyrobione ciasto odkładam przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. pół godziny, a tak naprawdę do momentu podwojenia jego objętości.

Farsz:
  • 600 g sera białego (twarogu)
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka proszku budyniowego
  • 2 małe jajka
Wykonanie:
  • Ser albo przepuszczam raz przez maszynkę do mielenia lub dokładnie rozcieram, aby nie miał grudek mikserem lub drewnianym tłuczkiem.
  • Gdy ser jest rozdrobniony, ja najczęściej przygotowuję go w robocie planetarnym, dodaję cukier, proszek budyniowy oraz jajka i mieszam wszystko aż składniki się połączą.

Wykonanie bułeczek:
  • Nabieram pół garści ciasta drożdżowego i rozwałkowuję go na prostokąt. 
  • Następnie nakładam łyżkę farszu.
  • Składam prostokątne ciasto z farszem na trzy części otrzymując, tak jakby kopertkę.
  • Z podanych składników wychodzi mi 16-17 bułeczek.
  • Jeśli zostało mi ciasta dorabiam bułki z dżemem lub czekoladą.
  • Bułeczki smaruję pędzelkiem mlekiem lub rozkłóconym jajkiem i posypuję ulubioną kruszonką.
  • Moja kruszonka to dwie łyżki mąki, dwie łyżki cukru i dwie łyżki masła rozkruszone w palcach.
  • Tak przygotowane bułki piekę przez około 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celcjusza, w funkcji grzanie góra-dół. 
  • Podaję na śniadanie na następny dzień z ulubionym sokiem. U mnie dzisiaj sok pomarańczowy Hortex.



Smacznego!


Komentarze

Popularne posty