Bułki z serem na śniadanie
Witajcie Kochani! Dzisiaj propozycja pysznego śniadania, czyli bułki z serem. Wygląd i nadzienie bułeczek zawdzięczam Teściowej, u której je podpatrzyłam. Bardzo przypominają te ze sklepu, ale w smaku, moim zdaniem, są lepsze. Do tego sok pomarańczowy Hortex i pyszne śniadanie gotowe. Oczywiście bułki piekę wieczorem poprzedzającym ich podanie.
Składniki ciasta:
- 4 szklanki (o pojemności 250 ml) mąki pszennej
- 3/4 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 50 g drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 50 g masła
Wykonanie:
- Szklanką o pojemności 250 ml odmierzam odpowiednią ilość zsiadłego mleka i dolewam gorącej wody, tak aby szklanka była cała. Sprawdzam zanurzając czysty palec, czy mieszanka ma temperaturę ciała, nie może być za gorąca, ponieważ zabiłaby drożdże.
- Wodę z zsiadłym mlekiem słodzę dwiema łyżeczkami cukru i kruszę drożdże. Mieszam dopiero wtedy, gdy drożdże wyrosną.
- Do miski przesiewam mąkę przez sitko, dodaję sól, zaczyn drożdżowy oraz jajko i mieszam łyżką, następnie wyrabiam ciasto ręką lub robotem. Gdy składniki się połączą dodaję masło w temperaturze pokojowej, nie musi być roztopione.
- Wyrabianie ciasta drożdżowego jest bardzo ważne, im dłużej jest wyrabiane tym bardziej jest pulchne.
- Wyrobione ciasto odkładam przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. pół godziny, a tak naprawdę do momentu podwojenia jego objętości.
Farsz:
- 600 g sera białego (twarogu)
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka proszku budyniowego
- 2 małe jajka
Wykonanie:
- Ser albo przepuszczam raz przez maszynkę do mielenia lub dokładnie rozcieram, aby nie miał grudek mikserem lub drewnianym tłuczkiem.
- Gdy ser jest rozdrobniony, ja najczęściej przygotowuję go w robocie planetarnym, dodaję cukier, proszek budyniowy oraz jajka i mieszam wszystko aż składniki się połączą.
Wykonanie bułeczek:
- Nabieram pół garści ciasta drożdżowego i rozwałkowuję go na prostokąt.
- Następnie nakładam łyżkę farszu.
- Składam prostokątne ciasto z farszem na trzy części otrzymując, tak jakby kopertkę.
- Z podanych składników wychodzi mi 16-17 bułeczek.
- Jeśli zostało mi ciasta dorabiam bułki z dżemem lub czekoladą.
- Bułeczki smaruję pędzelkiem mlekiem lub rozkłóconym jajkiem i posypuję ulubioną kruszonką.
- Moja kruszonka to dwie łyżki mąki, dwie łyżki cukru i dwie łyżki masła rozkruszone w palcach.
- Tak przygotowane bułki piekę przez około 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celcjusza, w funkcji grzanie góra-dół.
- Podaję na śniadanie na następny dzień z ulubionym sokiem. U mnie dzisiaj sok pomarańczowy Hortex.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz