Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort z owocami. Jak zbudować tort śmietanowy.

Witajcie Kochani! Ostatnio miałam pytanie o proporcje w torcie, więc postanowiłam napisać o tym posta. Torty ostatnio stały się dla mnie taką pasją, że muffinki niestety poszły troszkę w odstawkę, ale nadal mam do nich sentyment. Niestety chociaż to był tort dla mojej Siostry nie uchwyciłam go jak wyglądał w środku, ale Wszystkim smakował (tak przynajmniej mówili), więc z przekonaniem polecam.

Składniki na tort:

1 biszkopt z sześciu jajek1 litr śmietany 36%250g mascarpone4 łyżki cukru pudru3 łyżki ulubionego dżemu100g ulubionej czekolady
Wykonanie tortu: Pracę zaczynam od upieczenia biszkoptu ciemnego lub jasnego. Tutaj znajdziecie wskazówki jak je przygotować. Ja swój piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.Biszkopt dzielę na trzy części i nasączam ulubionym ponczem. Do miski wlewam 600g śmietany 36% oraz opakowanie mascarpone i 3 łyżki cukru pudru. Ubijam w robocie lub mikserem, aż masa będzie sztywna, a wszystkie składniki wymieszane.Na pierwszy biszkopt smaruję dżem, następnie 1/3 uzy…

Kolorowa, piaskowa babka







Witajcie Kochani! Dzisiaj u mnie w domu powiało Wielkanocą. :) Przygotowałam babkę piaskową, która na pewno znajdzie się wśród ciast na stole wielkanocnym. Jak stwierdziła moja rodzina jest naprawdę piaskowa, a przy tym nie za słodka i nie za sucha. Dzisiaj się pobawiłam barwnikami spożywczymi i moim zdaniem jednak fioletowy i różowy do ciast średnio się nadaje, ale czerwony i niebieski jak najbardziej. Zachęcam do zabawy przy ozdabianiu, ale babka sama w sobie jest bardzo pyszna.


Składniki:


  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka (250 ml) mąki pszennej
  • 1 szklanka (250 ml) mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Jajka dzielę na białka i żółtka. Białka ubijam ze szczyptą soli. Do osobnej miski wrzucam masło, najlepiej żeby było w temperaturze pokojowej, ucieram je mikserem z cukrem brązowym lub białym. Cukier brązowy również doda nam troszkę koloru. Masło miksuję, aż zrobi się puszyste, wtedy dodaję żółtka, ale stopniowo po jednym cały czas miksując. W następnej misce mieszam obie mąki i proszek do pieczenia i wsypuję do utartego masła z żółtkami. Miksuję aż wszystkie składniki się połączą, wtedy dodaję ubitą pianę z białek i delikatnie łączę z resztą, albo szpatułką albo mikserem na najniższych obrotach. Gdy mam już gotową masę przekładam ją do czterech miseczek, staram się żeby porcje były równe. Do każdej dodaję po kropli lub 3-4 kroplach barwnika spożywczego i dokładnie rozprowadzam go w cieście za pomocą łyżeczki. W dzisiejszej opcji użyłam różowego, niebieskiego, fioletowego i czerwonego barwnika.Do formy na babkę, w moim przypadku silikonowej o wymiarach 24 cm x 11 cm. Najpierw po całym dnie rozkładam ciasto różowe, na to niebieski itd., staram się żeby ciasto z barwnikiem znajdowało się na powierzchni całej babki. Tak przygotowane ciasto piekę w funkcji grzanie góra-dół przez 55 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie ozdabiam strużynami roztopionej mlecznej czekolady.







Smacznego!

Komentarze

  1. Super do jednej części można dodać maku na pewno zrobię taką

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babka jest bardzo uniwersalna. Z makiem super pomysł, dzięki za inspirację. ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty