Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jabłkowa granola z bakaliami

Witajcie Kochani! To moja pierwsza granola jaką robiłam i jedna z ulubionych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jak to granola bardzo uniwersalna. Można wykorzystać ją do pralinek, deserów lub koktajli oraz bardziej standardowo z jogurtem naturalnym jako słodkie i zdrowe śniadanie.

Składniki:

5 szklanek płatków owsianych górskich4 łyżki płatków błyskawicznych żytnich2 garści słonecznika2 garści żurawiny3-4 łyżki miodu1 szklanka kompotu z jabłek1 szklanka rozdrobnionych jabłek z kompotu

Wykonanie:
Pracę zaczynam od ugotowania kompotu z jabłek. Jabłka obieram,wydrążam środek i kroję w ósemki, następnie zalewam je wrzątkiem i słodzę do smaku. Najczęściej wykorzystuję już zrobiony kompot, jeśli robię go specjalnie nie czekam aż wystygnie, tylko używam gorącego.Do tego przepisu lubię intensywny kompot, więc daję dużo jabłek i mało wody.Do miski dodaję wszystkie składniki suche, czyli płatki, słonecznik oraz żurawinę.Wszystko dokładnie mieszam, następnie dodaję miód oraz kompot i jabłka.Ja…

Kolorowa, piaskowa babka







Witajcie Kochani! Dzisiaj u mnie w domu powiało Wielkanocą. :) Przygotowałam babkę piaskową, która na pewno znajdzie się wśród ciast na stole wielkanocnym. Jak stwierdziła moja rodzina jest naprawdę piaskowa, a przy tym nie za słodka i nie za sucha. Dzisiaj się pobawiłam barwnikami spożywczymi i moim zdaniem jednak fioletowy i różowy do ciast średnio się nadaje, ale czerwony i niebieski jak najbardziej. Zachęcam do zabawy przy ozdabianiu, ale babka sama w sobie jest bardzo pyszna.


Składniki:


  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka (250 ml) mąki pszennej
  • 1 szklanka (250 ml) mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
Jajka dzielę na białka i żółtka. Białka ubijam ze szczyptą soli. Do osobnej miski wrzucam masło, najlepiej żeby było w temperaturze pokojowej, ucieram je mikserem z cukrem brązowym lub białym. Cukier brązowy również doda nam troszkę koloru. Masło miksuję, aż zrobi się puszyste, wtedy dodaję żółtka, ale stopniowo po jednym cały czas miksując. W następnej misce mieszam obie mąki i proszek do pieczenia i wsypuję do utartego masła z żółtkami. Miksuję aż wszystkie składniki się połączą, wtedy dodaję ubitą pianę z białek i delikatnie łączę z resztą, albo szpatułką albo mikserem na najniższych obrotach. Gdy mam już gotową masę przekładam ją do czterech miseczek, staram się żeby porcje były równe. Do każdej dodaję po kropli lub 3-4 kroplach barwnika spożywczego i dokładnie rozprowadzam go w cieście za pomocą łyżeczki. W dzisiejszej opcji użyłam różowego, niebieskiego, fioletowego i czerwonego barwnika.Do formy na babkę, w moim przypadku silikonowej o wymiarach 24 cm x 11 cm. Najpierw po całym dnie rozkładam ciasto różowe, na to niebieski itd., staram się żeby ciasto z barwnikiem znajdowało się na powierzchni całej babki. Tak przygotowane ciasto piekę w funkcji grzanie góra-dół przez 55 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie ozdabiam strużynami roztopionej mlecznej czekolady.







Smacznego!

Komentarze

  1. Super do jednej części można dodać maku na pewno zrobię taką

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babka jest bardzo uniwersalna. Z makiem super pomysł, dzięki za inspirację. ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty