Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jabłkowa granola z bakaliami

Witajcie Kochani! To moja pierwsza granola jaką robiłam i jedna z ulubionych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jak to granola bardzo uniwersalna. Można wykorzystać ją do pralinek, deserów lub koktajli oraz bardziej standardowo z jogurtem naturalnym jako słodkie i zdrowe śniadanie.

Składniki:

5 szklanek płatków owsianych górskich4 łyżki płatków błyskawicznych żytnich2 garści słonecznika2 garści żurawiny3-4 łyżki miodu1 szklanka kompotu z jabłek1 szklanka rozdrobnionych jabłek z kompotu

Wykonanie:
Pracę zaczynam od ugotowania kompotu z jabłek. Jabłka obieram,wydrążam środek i kroję w ósemki, następnie zalewam je wrzątkiem i słodzę do smaku. Najczęściej wykorzystuję już zrobiony kompot, jeśli robię go specjalnie nie czekam aż wystygnie, tylko używam gorącego.Do tego przepisu lubię intensywny kompot, więc daję dużo jabłek i mało wody.Do miski dodaję wszystkie składniki suche, czyli płatki, słonecznik oraz żurawinę.Wszystko dokładnie mieszam, następnie dodaję miód oraz kompot i jabłka.Ja…

Sałatka z pieczarkami i serem pleśniowym + tortilla


Witajcie Kochani! Dzisiaj kolejna propozycja sałatki. Wiosna inspiruje, przynajmniej mnie, do robienia dużej ilości sałatek. Korzystam z dobroci natury i w okresie letnim staram się prawie codziennie jeść sałatki. Ta sałatka może być przekąską, kolacją, a zawinięta w tortillę bardzo fajnie odnajdzie się jako śniadanie.


Składniki:


  • 260g sałaty lodowej
  • 34g rukoli
  • 300g pieczarek
  • 90g sera Brie naturalnego
  • 40g pomidorków koktajlowych
  • 160g czerwonej papryki
  • 3 łyżki oleju z chili
  • sól, słodka papryka i chili do pieczarek
Wykonanie:

Robienie sałatki zaczynam od blanszowania i  usmażenia pieczarek. Na rozgrzaną patelnię wrzucam łyżkę masła i zblanszowane pieczarki. Smażę około 15 minut, aż pieczarki będą odpowiadały mi miękkością. Sól dodaje na początku, a paprykę słodką i ostrą dopiero pod koniec smażenia.  Oczywiście pieczarki doprawiam do smaku. Warzywa myję i osuszam. Sałatę lodową rwę na mniejsze kawałki, do jakiejś większej miski, żeby można było całość łatwo wymieszać. Paprykę dzielę na węższe paski ok 3-4 cm, a następnie kroję w drobniutkie paseczki. Pomidorki przekrawam na połówki lub ćwiartki, rukolę tnę nożyczkami na mniejsze kawałki, przyjemniejsze do jedzenia. Ser pleśniowy kroję w miarę cienkie paski. Wszystkie warzywa i część sera mieszam razem z olejem z chili. Przekładam do miski w której planuję ją podać i na wierzchu układam resztę sera, którą zostawiłam wcześniej.



4-5 łyżek sałatki ułożyłam na tortilli, którą złożyłam na trzy części i spięłam wykałaczką, aby się nie rozwijała.



Smacznego!

Komentarze

Popularne posty