Porzeczkowe ciasteczka owsiane. Bez jajek, glutenu i masła.
Składniki:
- 326 g porzeczek czerwonych
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki miodu
Wykonanie:
Porzeczki myję i osuszam na sitku. Wsypuję do garnka i gotuję przez około 5 minut. Następnie przecieram porzeczki do drugiego garnka. Miąższ gotuję przez kolejne 5 minut, a pestki i skórki wyrzucam. Powstały mus przelewam do talerza lub szklanki i odstawiam do wystudzenia, u mnie wyszło 3/4 szklanki musu. Płatki owsiane wrzucam do malaksera i miksuję na drobną mączkę, ale jeśli są większe kawałki nie przejmuję się tym. Powstałą mąkę przesypuję do miski, a do malaksera wrzucam pojedyncze kostki czekolady, drobię ją na podobne kawałeczki do mąki. Następnie mieszam dokładnie czekolady, proszek do pieczenia i mąkę ze sobą. Do wystudzonego musu dodaję miód w płynie i dokładnie mieszam. Do mąki i dodatków dodaję mus porzeczkowy, powstałe ciasto ma być zwarte i spójne. Jeśli porzeczki miały więcej soku i wyjdzie więcej musu dodaję więcej płatków owsianych. Ciasto nakładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, łyżką, którą moczę w zimnej wodzie. Wtedy ciasto nie lepi się do łyżki i da się fajnie formować. Ciasteczka piekę w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni, w funkcji góra-dół przez 15-20 minut. Należy obserwować ciasteczka i ich stan zrumienienia.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz