Kukurydziane muffinki z piankami
Składniki:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru
- 2-3 garści żurawiny
- 1 szklanka kompotu (u mnie malinowo-porzeczkowy)
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 12 pianek + kilka do ozdoby
Wykonanie:
Na początku rozgrzewam piekarnik do 180 stopni, babeczki bardzo szybko się robi, więc na pewno będą gotowe zanim się rozgrzeje. Do miski wsypuję mąkę, cukier i proszek do pieczenia dokładnie mieszam, następnie dodaję pokrojoną na mniejsze kawałki suszoną żurawinę. Dokładnie mieszam tak, aby każdy kawałek owocu obtoczył się w mące, dzięki czemu cała żurawina nie pójdzie na dno babeczki. Do drugiej miski wbijam dwa całe jajka i rozkłócam je, następnie dodaję szklankę kompotu i roztopione, schłodzone masło. Dokładnie mieszam składniki mokre, a następnie wsypuję zawartość drugiej miski i łącze ją niedbale z otrzymanym płynem. Do wyłożonej foremkami silikonowymi blaszki na muffinki wkładam w każdy otwór piankę, następnie zalewam ją powstałym ciastem. Pianka i tak wypłynie na wierzch ciasta i niestety troszkę się przypiecze, ale w smaku jest nadal dobra. Tak przygotowaną blachę wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Pamiętajmy zawsze przy pieczeniu o teście z suchym patyczkiem wbitym w ciasto.
Ciekawy pomysł z tymi pianki. Muszą nieziemsko smakować tak upieczone.
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie, nam wszystkim bardzo smakowały. Pozdrawiam.
Usuń