Chlebki Naan z grilla
Składniki:
- 1/4 szklanki (250 ml) wody
- 1/4 szklanki (250 ml) mleka
- 25 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki (250 ml) mąki pszennej
- 1 jajko
Wykonanie:
Do miseczki odmierzam zagotowaną wodę i zimne mleko, dodaję cukier i mieszam do jego rozpuszczenia, następnie dodaję drożdże i odstawiam je na bok. Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję sól i jajko, mieszam wszystko oraz dodaję wyrośnięte drożdże. Wszystko mieszam ze sobą najpierw łyżką, gdy już nie daję rady wyrabiam ciasto czystymi dłońmi przez około 5-10 minut. Następnie przykrywam ciasto czystą ściereczką i odstawiam na około pół godziny do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość. Gdy jest już gotowe na ruszcie kładę folię aluminiową. Czystymi dłońmi nabieram trochę ciasta i rozciągam je palcami na cienki placuszek, następnie układam na ruszcie i grilluję przez około dwie minutki z każdej strony. Oczywiście na grillu ciężko o czyste ręce, ale dla chcącego nic trudnego. :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz