Czekoladowe ciasto z patisonem i borówkami
Składniki:
- 400 g patisona lub cukinii
- 2 szklanki (250 ml) mąki pszennej
- 2-3 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 100 g masła
- 3/4 szklanki (250 ml) cukru
- 500 ml śmietany 36%
- 300 g borówek lub kilka sztuk ptasiego mleczka
Wykonanie:
Pracę zaczynam od umycia i obrania patisona lub cukinii, następnie trę warzywo na tarce o grubych oczkach. Ważne jest, aby odcedzić patisona od zbędnej wody, chociaż i tak nie zrobimy tego do końca. Gdy warzywo jest gotowe, rozdzielam jajko na białko i żółtka. Białka ubijam z odrobiną soli i 1/4 szklanki cukru na sztywną pianę. Do drugiej miski wrzucam masło, które musi być w temperaturze pokojowej. Ucieram je z połową szklanki cukru, gdy robi się puszyste dodaję po jednym żółtku, cały czas miksując, do momentu aż żółtka pojaśnieją. Następnie dodaję patisona, przez chwilę miksuję i przesiewam mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksuję, aż do połączenia składników, dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam z resztą lub miksuję na niskich obrotach. Całość przelewam do tortownicy o średnicy 24 cm i wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, w funkcji góra-dół na około 40-50 minut, tak naprawdę do momentu aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Komentarze
Prześlij komentarz