Tarta z pieczarkami, schabem i mozzarellą
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki (250 ml) mąki pszennej
- 50 g masła
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta cukru
Wykonanie ciasta:
Na stolnicę wsypuję mąkę, którą doprawiam solą i cukrem. Następnie dodaję żółtko i pokrojone w kostkę masło. Siekam dalej nożem aż połączy się z mąką, następnie wyrabiam je czystymi dłońmi do uzyskania zbitego ciasta, które formuję w kulę i przekładam do woreczka śniadaniowego. Chowam ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny lub jeśli mi się śpieszy wkładam go do zamrażarki na czas przygotowywania składników.
Składniki farszu:
- 500 g pieczarek
- 1 awokado
- 1 czerwona cebula
- listki z jednej gałązki oregano
- 1 łyżka oleju
- 2 średniej wielkości schaby
- ok 200 g mozzarelli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta chili
- pieprz, sól
Wykonanie:
Pieczarki myję lub obieram, następnie kroję na mniejsze kawałki, przekładam na sito, które znajduje się w misce i zalewam wrzątkiem, sprawdzam czy woda nie dotyka do dna sitka, przykrywam pokrywką i tak odstawiam na 5 minut. W tym czasie moje ciasto chłodzi się w zamrażalce, a ja kroję cebulę na piórka lub w kostkę. Gdy pieczarki są gotowe wyjmuję ciasto, rozwałkowuję je i przekładam na blachę do tarty. Kuję je widelcem i wstawiam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 15 minut. W tym czasie do garnka lub na patelnię wlewam łyżkę oleju i pokrojone listki oregano, przez chwilę podsmażam, aż oregano uwolni swój zapach, następnie dodaję cebulę i pieczarki, doprawiam papryką, pieprzem i solą do smaku. Smażę do momentu, aż woda z pieczarek wyparuje, wyłączam grzanie i dodaję rozgniecione widelcem awokado, które starannie mieszam z resztą składników. W między czasie kroję w kostkę wcześniej usmażone schaby, mozzarellę trę na tarce o grubych oczkach. Otrzymaną mieszankę z patelni wykładam na ciasto, równomiernie rozkładam na jego całej powierzchni i przykrywam warstwą pokrojonego w kostkę schabowego. Piekę z farszem przez kolejne 15 minut, posypuję startą mozzarellą, z którą dopiekam tartą przez 10 minut. Na wierzchu upieczonej tarty układam listki świeżego oregano.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz