Orzeźwiający deser z borówkami
Składniki:
- ok. 130 g markiz czekoladowych
- 330 g śmietanki 30%
- 800 g jogurtu typu greckiego
- 200 g borówek + 300 g na wierzch
- 2 łyżki cukru pudru
- rurki do ozdoby
- sos czekoladowy do ozdoby
Markizy dzielę na herbatniki i masę czekoladową, która jest w środku, można również użyć innych, ale z tymi deser najbardziej mi smakuje. Śmietankę ubijam z dwiema łyżkami cukru, część odkładam do rękawa z tylką-gwiazdką, będzie mi potrzebna do ozdoby. Do miski wlewam jogurt i dodaję masę czekoladową z markiz, miksuję, jeśli już połączyły się składniki dodaję ubitą śmietankę i dokładnie mieszam. Następnie dodaję dobrze umyte i wysuszone borówki (200 g), mieszam je łyżką, można oczywiście mikserem, ale wtedy masa będzie miała fioletowy kolor. Herbatniki, które pozostały mi z markiz, kruszę albo w malakserze albo przekładam do woreczka śniadaniowego i kruszę za pomocą wałka lub tłuczka.
Teraz można przechodzić do "układania" deseru:
- Do kieliszka wlewam trochę musu, następnie posypuję herbatnikami i borówkami. Na wierzchu daję kleksa z bitej śmietany, polewam sosem czekoladowym i wbijam rurkę.
- Do kieliszka wsypuję łyżkę herbatników, zalewam masą, następnie przyprószam ponownie herbatnikami i posypuję borówkami. Na wierzchu daję kleks z bitej śmietany, polewam sosem czekoladowym i wbijam rurkę dla ozdoby.
- Kieliszek polewam nieregularnie sosem czekoladowym, następnie wlewam mus, przyprószam herbatnikami i borówkami. Ozdabiam kleksem z bitej śmietany, sosem czekoladowym oraz rurką.
Komentarze
Prześlij komentarz