Brzoskwiniowo-migdałowy pudding chia z borówkami i malinami
Składniki:
- 2 brzoskwinie
- 500 ml mleka migdałowego
- 4-5 łyżek chia
- ok. 100 g borówek
- ok 100 g malin
Wykonanie:
Do wysokiego naczynia kroję umyte i obrane ze skórki brzoskwinie, następnie miksuję je blenderem--żyrafą. jeśli nie chcecie możecie zostawić brzoskwinie ze skórką, wtedy będzie miała jeszcze więcej witamin. Do zmiksowanych brzoskwiń dodaję mleko i nasiona chia, dokładnie mieszam, aby wszystkie nasionka były namoczone i odstawiam do ich napęcznienia. Ilość nasion zależy od tego jak gęsty chcecie mieć pudding, ja dosypałam 4 łyżki chia. Gdy pudding jest już gotowy, u mnie stał około 5 godzin i od czasu do czasu mieszałam go, wlewam go do przygotowanych naczyń. Mogą to być pucharki, szklanki lub kieliszki. U mnie dzisiaj szklanki, które napełniłam do 3/4 puddingiem, resztę dopełniłam umytymi i osuszonymi malinami oraz borówkami. Do ozdoby i przekąszenia zrobiłam serca z gorzkiej czekolady.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz