Brokułowy placek nafaszerowany boczkiem
Składniki:
- 500g brokułów
- 200 g boczku
- 60g mięsa z kurczaka
- 1 cebula
- 50g pieczonej dyni
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- sól, pieprz
- koperek
- Pracę zaczynam od ugotowania różyczek brokułowych, gotuję je około 8-10 minut. Mają być miękkie, aby dały się łatwo siekać.
- W tym czasie, gdy brokuły się gotują kroję boczek, cebulę i upieczone mięso z kurczaka w kostkę.
- Rozgrzewam patelnię, następnie wrzucam na nią boczek i czekam aż wytopi się z niego tłuszcz. Dodaję wtedy cebulę i mięso z kurczaka, smażę do chwili, gdy cebula się zeszkli.
- Mi zostały pieczone frytki z dyni, nie mieliśmy już na nie ochoty, więc dodałam je do brokułów i razem z ugotowanym brokułem miażdżę tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem robiąc puree.
- Do uzyskanej masy warzywnej dodaję mąkę kukurydzianą oraz podsmażone mięso i cebulę. Wszystko dokładnie mieszam i doprawiam do smaku, u mnie pieprz i sól.
- Otrzymane ciasto przekładam do tortownicy o średnicy 24 cm.
- Piekę przez około 40 minut w 180 stopniach Celcjusza, w funkcji góra-dół.
- Upieczone ciasto podaję posypane świeżym koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz