Jabłka pod kruszonką
Składniki:
- ok 200 g jabłek
- 1 szklanka (200 ml) płatków owsianych
- 1/2 szklanki (200 ml) cukru
- 1 garść ekspandowanych nasion amarantusa
- szczypta kardamonu
Wykonanie:
- Na rozgrzaną patelnię wrzucam płatki owsiane, u mnie górskie, podprażam do zarumienienia.
- Następnie dodaję cukier i krystalizuję płatki, do momentu gdy cały cukier się rozpuści i otuli wszystkie płatki. Odstawiam patelnie z ognia, aby się nie prażyły.
- 2-3 sztuki jabłek myję, obieram i kroję w miarę drobną kostkę. Dodaję do nich kardamon, ja już ich nie słodzę, ponieważ kruszonka jest wystarczająco słodka.
- Tak przygotowane jabłka przekładam do naczyń, w których można zapiekać.
- Do karmelizowanych płatków dodaję garść amarantusa, mieszam ze sobą i przykrywam nimi jabłka.
- Tak przygotowane kokilki piekę przez około 20 minut.
- Podaję z kleksem ubitej aquafaby, czyli wody po ugotowanej ciecierzycy i plasterkiem jabłka.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz