Jabłka pod kruszonką


Witajcie Kochami! Święta Bożego Narodzenia oprócz piernika, również kojarzą mi się z szarlotką. Ale gdy nie możemy jeść jajek i mąki pszennej, świetną alternatywą dla szarlotki są jabłka pod kruszonką. W dzisiejszej odsłonie występują same jabłka, ale możemy do nich dodać żurawinę lub rodzynki, w ten sposób wzbogacimy je dodatkowo. Do kruszonki możemy również dodać orzechy lub ziarna sezamu, dostarczając więcej energii i błonnika. Dzięki dodatkowi amarantusa dostarczamy organizmowi magnez i żelazo.  Przepis bierze udział w akcji kulinarnej "Przepis na udane święta" z firmą Ambition.



Składniki:
  • ok 200 g jabłek
  • 1 szklanka (200 ml) płatków owsianych
  • 1/2 szklanki (200 ml) cukru 
  • 1 garść ekspandowanych nasion amarantusa
  • szczypta kardamonu

Wykonanie:
  • Na rozgrzaną patelnię wrzucam płatki owsiane, u mnie górskie, podprażam do zarumienienia. 
  • Następnie dodaję cukier i krystalizuję płatki, do momentu gdy cały cukier się rozpuści i otuli wszystkie płatki. Odstawiam patelnie z ognia, aby się nie prażyły.
  • 2-3 sztuki jabłek myję, obieram i kroję w miarę drobną kostkę. Dodaję do nich kardamon, ja już ich nie słodzę, ponieważ kruszonka jest wystarczająco słodka.
  • Tak przygotowane jabłka przekładam do naczyń, w których można zapiekać.
  •  Do karmelizowanych płatków dodaję garść amarantusa, mieszam ze sobą i przykrywam nimi jabłka.
  • Tak przygotowane kokilki piekę przez około 20 minut.
  • Podaję z kleksem ubitej aquafaby, czyli wody po ugotowanej ciecierzycy i plasterkiem jabłka.



Smacznego!

Komentarze

Popularne posty