Racuszki z jabłkami
Składniki:
- 3 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 4 jajka
- 100 g drożdży
- 4 łyżki cukru
- 4 jabłka
- Pracę zaczynam od zaczynu. Do większej miski wlewam ciepłe mleko, w którym rozpuszczam cukier i kruszę drożdże. Mleko musi być w temperaturze ciała, nie może być za gorące, ponieważ wtedy zabije drożdże.
- W czasie gdy drożdże rosną, ścieram 4 jabłka, ja bez skórki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ją dodać.
- Gdy drożdże się rozpuszczą jeszcze raz mieszam je z mlekiem. Wtedy dodaję jajka, gdy połączą się z mlekiem przesiewam do tego mąkę. Wszystko ze sobą mieszam i na koniec dodaję jabłka. Mieszam łyżką zawartość miski, dokładnie do połączenia się składników.
- Nie czekam aż ciasto wyrośnie, zostawiam je tylko na czas rozgrzania się patelni.
- Smażę na oleju roślinnym, na średnim ogniu. Około 2 minuty z obu stron.
- Podaje przyprószone cukrem pudrem lub z dodatkami typu syrop daktylowy lub ulubiony dżem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz