Racuszki z jabłkami



Witajcie Kochani! Te racuchy ewidentnie kojarzą mi się z Wigilią. Moja Mama zawsze je smaży tuż przed kolacją, ponieważ świeże są najlepsze. Po tylu latach nie wyobrażam sobie bez nich Wigilii, zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem. Z jabłkami dużo bardziej nam smakują niż same, więc polecam je dodawać. Przepis bierze udział w akcji kulinarnej "Przepis na udane święta" z firmą Ambition.

Składniki:

  • 3 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  •  4 jajka
  • 100 g drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 4 jabłka

Wykonanie:
  • Pracę zaczynam od zaczynu. Do większej miski wlewam ciepłe mleko, w którym rozpuszczam cukier i kruszę drożdże. Mleko musi być w temperaturze ciała, nie może być za gorące, ponieważ wtedy zabije drożdże. 
  • W czasie gdy drożdże rosną, ścieram 4 jabłka, ja bez skórki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ją dodać.
  • Gdy drożdże się rozpuszczą jeszcze raz mieszam je z mlekiem. Wtedy dodaję jajka, gdy połączą się z mlekiem przesiewam do tego mąkę. Wszystko ze sobą mieszam i na koniec dodaję jabłka. Mieszam łyżką zawartość miski, dokładnie do połączenia się składników. 
  • Nie czekam aż ciasto wyrośnie, zostawiam je tylko na czas rozgrzania się patelni.
  • Smażę na oleju roślinnym, na średnim ogniu. Około 2 minuty z obu stron. 
  • Podaje przyprószone cukrem pudrem lub z dodatkami typu syrop daktylowy lub ulubiony dżem.


Smacznego!



Komentarze

Popularne posty