Wytrawny placek z dynią i mięsem z rosołu


Witajcie Kochani! Dzisiaj jeden ze sposobów na wykorzystanie puree z dyni oraz jak inaczej wykorzystać rosół. Pyszny placek bez glutenu, jajek i mleka. Sprawdzi się w diecie dla matek karmiących przy skazie białkowej. Jest pyszny i dla mnie bardzo efektownie wygląda bez żadnych dodatków. Chociaż może być dodatkiem do sałatek lub sosów, pysznym śniadaniem lub pożywną kolacją. Przepis bierze udział w akcji kulinarnej "Warzywa dyniowate 2018".



Składniki:

  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 1 szklanka rosołu
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • ok. 400g mięsa z rosołu
  • 1 papryka zielona
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, papryka słodka czerwona


Wykonanie:
  • Jest to sposób na wykorzystanie rosołu, więc pracę zaczynamy od niego.
  • Do jednej miski wlewam składniki mokre, czyli olej, puree i rosół. Porządnie mieszam ze sobą i na chwilę odstawiam obok.
  • Następnie mięso z rosołu oddzielam od kości i kroję na mniejsze kawałki, na takie jakie chcę, żeby znalazły się w cieście. U mnie mięso z dwóch skrzydełek i całe udo kurczaka.
  • Paprykę myję, osuszam, pozbawiam środka i kroję w miarę drobną kostkę.
  • Sięgam po drugą miskę, do której wsypuję mąkę kukurydzianą oraz przygotowane mięso i paprykę. Tutaj dodaję również przyprawy, chociaż rosół był doprawiony i tak dodaję po pół łyżeczki ulubionych przypraw. Dokładnie mieszam zawartość miski.
  • Następnie łącze zawartość obu misek i mieszam niedbale tak jak w przypadku ciasta na muffinki.
  • Przygotowane ciasto przekładam na okrągłą tortownicę o średnicy 26cm.
  • Ciasto piekę w temperaturze 180 stopni w funkcji grzanie góra-dół przez około 30 minut. Placek musi przejść test suchego patyczka, czyli wbity w ciasto patyczek do szaszłyków musi być suchy.

Smacznego!


Komentarze

Popularne posty