Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort z owocami. Jak zbudować tort śmietanowy.

Witajcie Kochani! Ostatnio miałam pytanie o proporcje w torcie, więc postanowiłam napisać o tym posta. Torty ostatnio stały się dla mnie taką pasją, że muffinki niestety poszły troszkę w odstawkę, ale nadal mam do nich sentyment. Niestety chociaż to był tort dla mojej Siostry nie uchwyciłam go jak wyglądał w środku, ale Wszystkim smakował (tak przynajmniej mówili), więc z przekonaniem polecam.

Składniki na tort:

1 biszkopt z sześciu jajek1 litr śmietany 36%250g mascarpone4 łyżki cukru pudru3 łyżki ulubionego dżemu100g ulubionej czekolady
Wykonanie tortu: Pracę zaczynam od upieczenia biszkoptu ciemnego lub jasnego. Tutaj znajdziecie wskazówki jak je przygotować. Ja swój piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.Biszkopt dzielę na trzy części i nasączam ulubionym ponczem. Do miski wlewam 600g śmietany 36% oraz opakowanie mascarpone i 3 łyżki cukru pudru. Ubijam w robocie lub mikserem, aż masa będzie sztywna, a wszystkie składniki wymieszane.Na pierwszy biszkopt smaruję dżem, następnie 1/3 uzy…

Dwa proste desery na weekend

Witajcie Kochani! Dzisiaj propozycja dwóch prostych deserów, które można przygotować na weekend majowy. Do wyboru mam kaloryczny, słodki deser lub owocowy i zdrowszy niż jego poprzednik. :) Do przygotowania deserów potrzeba jedynie trzech składników, więc są bardzo proste w przygotowaniu.




Deser bananowo-orzechowy z pomarańczami

Składniki:



Wykonanie:

Pracę zaczynam od umycia owoców. Banana rozcieram widelcem na miazgę,najlepiej jak jest mocno dojrzały, następnie łączę z masłem orzechowym. Pomarańcze obieram, pozostawiam resztki albedo, jeśli Ktoś go nie lubi polecam filetować pomarańcza. Pomarańcza kroję w kostkę i dodaję do banana z masłem orzechowym. Dana porcja wystarcza dla dwóch osób, deser najlepiej zrobić przed podaniem. Deser serwuję w pucharkach, kieliszkach lub niższych szklaneczkach.



Deser czekoladowo- śmietanowy

Składniki:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 5-6 herbatników
  • 50 g czekolady mlecznej
  • cukier
  • do ozdoby pralinki i makaroniki
Wykonanie:


Do szklanej miski wlewam 300 ml śmietanki kremówki z jedną łyżką cukru pudru. W osobnej miseczce roztapiam czekoladę i kruszę do niej herbatniki. Podane składniki są podane na trzy duże lub cztery mniejsze porcje. Do pucharka lub kieliszka na dno wykładam herbatniki w czekoladzie i dopełniam naczynie bitą śmietaną. Następnie ozdabiam deser pralinką oraz połówką makaroniku. Deser był bardzo słodki, ale jaki nie lubicie aż tak słodko to polecam zamiast mlecznej użyć gorzkiej czekolady, wtedy będzie bardziej wytrawnie.


Smacznego!

Dajcie znać w komentarzach, która wersja bardziej przypadła Wam do gustu.

Komentarze

Popularne posty