Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jabłkowa granola z bakaliami

Witajcie Kochani! To moja pierwsza granola jaką robiłam i jedna z ulubionych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jak to granola bardzo uniwersalna. Można wykorzystać ją do pralinek, deserów lub koktajli oraz bardziej standardowo z jogurtem naturalnym jako słodkie i zdrowe śniadanie.

Składniki:

5 szklanek płatków owsianych górskich4 łyżki płatków błyskawicznych żytnich2 garści słonecznika2 garści żurawiny3-4 łyżki miodu1 szklanka kompotu z jabłek1 szklanka rozdrobnionych jabłek z kompotu

Wykonanie:
Pracę zaczynam od ugotowania kompotu z jabłek. Jabłka obieram,wydrążam środek i kroję w ósemki, następnie zalewam je wrzątkiem i słodzę do smaku. Najczęściej wykorzystuję już zrobiony kompot, jeśli robię go specjalnie nie czekam aż wystygnie, tylko używam gorącego.Do tego przepisu lubię intensywny kompot, więc daję dużo jabłek i mało wody.Do miski dodaję wszystkie składniki suche, czyli płatki, słonecznik oraz żurawinę.Wszystko dokładnie mieszam, następnie dodaję miód oraz kompot i jabłka.Ja…

Dwa proste desery na weekend

Witajcie Kochani! Dzisiaj propozycja dwóch prostych deserów, które można przygotować na weekend majowy. Do wyboru mam kaloryczny, słodki deser lub owocowy i zdrowszy niż jego poprzednik. :) Do przygotowania deserów potrzeba jedynie trzech składników, więc są bardzo proste w przygotowaniu.




Deser bananowo-orzechowy z pomarańczami

Składniki:



Wykonanie:

Pracę zaczynam od umycia owoców. Banana rozcieram widelcem na miazgę,najlepiej jak jest mocno dojrzały, następnie łączę z masłem orzechowym. Pomarańcze obieram, pozostawiam resztki albedo, jeśli Ktoś go nie lubi polecam filetować pomarańcza. Pomarańcza kroję w kostkę i dodaję do banana z masłem orzechowym. Dana porcja wystarcza dla dwóch osób, deser najlepiej zrobić przed podaniem. Deser serwuję w pucharkach, kieliszkach lub niższych szklaneczkach.



Deser czekoladowo- śmietanowy

Składniki:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 5-6 herbatników
  • 50 g czekolady mlecznej
  • cukier
  • do ozdoby pralinki i makaroniki
Wykonanie:


Do szklanej miski wlewam 300 ml śmietanki kremówki z jedną łyżką cukru pudru. W osobnej miseczce roztapiam czekoladę i kruszę do niej herbatniki. Podane składniki są podane na trzy duże lub cztery mniejsze porcje. Do pucharka lub kieliszka na dno wykładam herbatniki w czekoladzie i dopełniam naczynie bitą śmietaną. Następnie ozdabiam deser pralinką oraz połówką makaroniku. Deser był bardzo słodki, ale jaki nie lubicie aż tak słodko to polecam zamiast mlecznej użyć gorzkiej czekolady, wtedy będzie bardziej wytrawnie.


Smacznego!

Dajcie znać w komentarzach, która wersja bardziej przypadła Wam do gustu.

Komentarze

Popularne posty