Masło orzechowe
Witajcie Kochani! Długo zastanawiałam się, czy pisać jak wykonuję masło orzechowe, ale skłoniły mnie do tego moje koleżanki, które były zaskoczone, że sama je robię. Bardzo dużo jest rodzajów masła orzechowego na rynku i możecie się zastanawiać po co sama wysilam malakser. :) Odpowiedź jest prosta. Dlatego, że wolę smak własnego masła i przy okazji wiem co jem. :) Masło robię z orzechów ziemnych, które zawierają niacynę, która obniża poziom złego cholesterolu, a więc orzeszki ziemne mogą zapobiegać powstawaniu miażdżycy.
Składniki:
Składniki:
- 140 g orzeszków ziemnych prażonych niesolonych
- 200 g orzeszków ziemnych prażonych solonych
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
Wykonanie:
Przygotowanie masła orzechowego jest banalnie proste, ponieważ wystarczy tylko posiadać malakser i dzięki niemu możemy zdziałać cuda. :) Do malaksera wrzucam orzeszki ziemne solone i niesolone razem. Zaczynam miksować, aż zrobi się drobna mączka, wtedy wsypuję cukier i mieszam dalej. Dopiero po chwili miksowania decyduję o ilości oleju kokosowego, który dodam. Ilość oleju zależy od oleistości orzeszków i od tego na jaką konsystencję masła mamy ochotę. Im więcej oleju, tym masło będzie bardziej aksamitne. Polecam przygotować je samemu, ponieważ jest przydatne do wielu pysznych przekąsek i deserów. Oto jeden z nich:
http://iammuffina.blogspot.com/2017/02/muffinki-bez-jajek-i-oleju.html
http://iammuffina.blogspot.com/2017/02/muffinki-bez-jajek-i-oleju.html
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz