Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jabłkowa granola z bakaliami

Witajcie Kochani! To moja pierwsza granola jaką robiłam i jedna z ulubionych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jak to granola bardzo uniwersalna. Można wykorzystać ją do pralinek, deserów lub koktajli oraz bardziej standardowo z jogurtem naturalnym jako słodkie i zdrowe śniadanie.

Składniki:

5 szklanek płatków owsianych górskich4 łyżki płatków błyskawicznych żytnich2 garści słonecznika2 garści żurawiny3-4 łyżki miodu1 szklanka kompotu z jabłek1 szklanka rozdrobnionych jabłek z kompotu

Wykonanie:
Pracę zaczynam od ugotowania kompotu z jabłek. Jabłka obieram,wydrążam środek i kroję w ósemki, następnie zalewam je wrzątkiem i słodzę do smaku. Najczęściej wykorzystuję już zrobiony kompot, jeśli robię go specjalnie nie czekam aż wystygnie, tylko używam gorącego.Do tego przepisu lubię intensywny kompot, więc daję dużo jabłek i mało wody.Do miski dodaję wszystkie składniki suche, czyli płatki, słonecznik oraz żurawinę.Wszystko dokładnie mieszam, następnie dodaję miód oraz kompot i jabłka.Ja…

Masło orzechowe

Witajcie Kochani! Długo zastanawiałam się, czy pisać jak wykonuję masło orzechowe, ale skłoniły mnie do tego moje koleżanki, które były zaskoczone, że sama je robię. Bardzo dużo jest rodzajów masła orzechowego na rynku i możecie się zastanawiać po co sama wysilam malakser. :) Odpowiedź jest prosta. Dlatego, że wolę smak własnego masła i przy okazji wiem co jem. :) Masło robię z orzechów ziemnych, które zawierają niacynę, która obniża poziom złego cholesterolu, a więc orzeszki ziemne mogą zapobiegać powstawaniu miażdżycy.



Składniki:




  • 140 g orzeszków ziemnych prażonych niesolonych
  • 200 g orzeszków ziemnych prażonych solonych
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
Wykonanie:
Przygotowanie masła orzechowego jest banalnie proste, ponieważ wystarczy tylko posiadać malakser i dzięki niemu możemy zdziałać cuda. :) Do malaksera wrzucam orzeszki ziemne solone i niesolone razem. Zaczynam miksować, aż zrobi się drobna mączka, wtedy wsypuję cukier i mieszam dalej. Dopiero po chwili miksowania decyduję o ilości oleju kokosowego, który dodam. Ilość oleju zależy od oleistości orzeszków i od tego na jaką konsystencję masła mamy ochotę. Im więcej oleju, tym masło będzie bardziej aksamitne. Polecam przygotować je samemu, ponieważ jest przydatne do wielu pysznych przekąsek i deserów. Oto jeden z nich:
 http://iammuffina.blogspot.com/2017/02/muffinki-bez-jajek-i-oleju.html


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty