Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort z owocami. Jak zbudować tort śmietanowy.

Witajcie Kochani! Ostatnio miałam pytanie o proporcje w torcie, więc postanowiłam napisać o tym posta. Torty ostatnio stały się dla mnie taką pasją, że muffinki niestety poszły troszkę w odstawkę, ale nadal mam do nich sentyment. Niestety chociaż to był tort dla mojej Siostry nie uchwyciłam go jak wyglądał w środku, ale Wszystkim smakował (tak przynajmniej mówili), więc z przekonaniem polecam.

Składniki na tort:

1 biszkopt z sześciu jajek1 litr śmietany 36%250g mascarpone4 łyżki cukru pudru3 łyżki ulubionego dżemu100g ulubionej czekolady
Wykonanie tortu: Pracę zaczynam od upieczenia biszkoptu ciemnego lub jasnego. Tutaj znajdziecie wskazówki jak je przygotować. Ja swój piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.Biszkopt dzielę na trzy części i nasączam ulubionym ponczem. Do miski wlewam 600g śmietany 36% oraz opakowanie mascarpone i 3 łyżki cukru pudru. Ubijam w robocie lub mikserem, aż masa będzie sztywna, a wszystkie składniki wymieszane.Na pierwszy biszkopt smaruję dżem, następnie 1/3 uzy…

Masło orzechowe

Witajcie Kochani! Długo zastanawiałam się, czy pisać jak wykonuję masło orzechowe, ale skłoniły mnie do tego moje koleżanki, które były zaskoczone, że sama je robię. Bardzo dużo jest rodzajów masła orzechowego na rynku i możecie się zastanawiać po co sama wysilam malakser. :) Odpowiedź jest prosta. Dlatego, że wolę smak własnego masła i przy okazji wiem co jem. :) Masło robię z orzechów ziemnych, które zawierają niacynę, która obniża poziom złego cholesterolu, a więc orzeszki ziemne mogą zapobiegać powstawaniu miażdżycy.



Składniki:




  • 140 g orzeszków ziemnych prażonych niesolonych
  • 200 g orzeszków ziemnych prażonych solonych
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
Wykonanie:
Przygotowanie masła orzechowego jest banalnie proste, ponieważ wystarczy tylko posiadać malakser i dzięki niemu możemy zdziałać cuda. :) Do malaksera wrzucam orzeszki ziemne solone i niesolone razem. Zaczynam miksować, aż zrobi się drobna mączka, wtedy wsypuję cukier i mieszam dalej. Dopiero po chwili miksowania decyduję o ilości oleju kokosowego, który dodam. Ilość oleju zależy od oleistości orzeszków i od tego na jaką konsystencję masła mamy ochotę. Im więcej oleju, tym masło będzie bardziej aksamitne. Polecam przygotować je samemu, ponieważ jest przydatne do wielu pysznych przekąsek i deserów. Oto jeden z nich:
 http://iammuffina.blogspot.com/2017/02/muffinki-bez-jajek-i-oleju.html


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty