Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jabłkowa granola z bakaliami

Witajcie Kochani! To moja pierwsza granola jaką robiłam i jedna z ulubionych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jak to granola bardzo uniwersalna. Można wykorzystać ją do pralinek, deserów lub koktajli oraz bardziej standardowo z jogurtem naturalnym jako słodkie i zdrowe śniadanie.

Składniki:

5 szklanek płatków owsianych górskich4 łyżki płatków błyskawicznych żytnich2 garści słonecznika2 garści żurawiny3-4 łyżki miodu1 szklanka kompotu z jabłek1 szklanka rozdrobnionych jabłek z kompotu

Wykonanie:
Pracę zaczynam od ugotowania kompotu z jabłek. Jabłka obieram,wydrążam środek i kroję w ósemki, następnie zalewam je wrzątkiem i słodzę do smaku. Najczęściej wykorzystuję już zrobiony kompot, jeśli robię go specjalnie nie czekam aż wystygnie, tylko używam gorącego.Do tego przepisu lubię intensywny kompot, więc daję dużo jabłek i mało wody.Do miski dodaję wszystkie składniki suche, czyli płatki, słonecznik oraz żurawinę.Wszystko dokładnie mieszam, następnie dodaję miód oraz kompot i jabłka.Ja…

Porzeczkowe ciasteczka owsiane. Bez jajek, glutenu i masła.


Witajcie Kochani! Każdy z Nas w lecie chce wyglądać zgrabnie i zdrowo. Ja niestety mam problem, ponieważ moja miłość do czekolady zawsze przezwycięży marzenia o zgrabnej sylwetce. Ale jak Ktoś ostatnio mi powiedział: "Jakbym schudła, nie miałabym o czym marzyć". A życie bez marzeń jest bardzo ciężkie. :) Jednak czasami wyrzuty sumienia się pojawiają, ale te ciasteczka owsiane je eliminują, ponieważ nie dość, że zawierają zdrowe składniki, to jeszcze mają moją ulubioną czekoladę. Wszystkim bardzo smakowały i ciasteczka z takich ilości składników zniknęły bardzo szybciutko. Polecam do niedzielnej kawki lub jako przekąskę na wynos na przerwie w pracy lub szkole odnajdą się wyśmienicie.

Składniki:

  • 326 g porzeczek czerwonych
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki miodu
Wykonanie:

Porzeczki myję i osuszam na sitku. Wsypuję do garnka i gotuję przez około 5 minut. Następnie przecieram porzeczki do drugiego garnka. Miąższ gotuję przez kolejne 5 minut, a pestki i skórki wyrzucam. Powstały mus przelewam do talerza lub szklanki i odstawiam do wystudzenia, u mnie wyszło 3/4 szklanki musu. Płatki owsiane wrzucam do malaksera i miksuję na drobną mączkę, ale jeśli są większe kawałki nie przejmuję się tym. Powstałą mąkę przesypuję do miski, a do malaksera wrzucam pojedyncze kostki czekolady, drobię ją na podobne kawałeczki do mąki. Następnie mieszam dokładnie czekolady, proszek do pieczenia i mąkę ze sobą. Do wystudzonego musu dodaję miód w płynie i dokładnie mieszam. Do mąki i dodatków dodaję mus porzeczkowy, powstałe ciasto ma być zwarte i spójne. Jeśli porzeczki miały więcej soku i wyjdzie więcej musu dodaję więcej płatków owsianych. Ciasto nakładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, łyżką, którą moczę w zimnej wodzie. Wtedy ciasto nie lepi się do łyżki i da się fajnie formować. Ciasteczka piekę w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni, w funkcji góra-dół przez 15-20 minut. Należy obserwować ciasteczka i ich stan zrumienienia. 




Smacznego!

Komentarze

Popularne posty