Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort z owocami. Jak zbudować tort śmietanowy.

Witajcie Kochani! Ostatnio miałam pytanie o proporcje w torcie, więc postanowiłam napisać o tym posta. Torty ostatnio stały się dla mnie taką pasją, że muffinki niestety poszły troszkę w odstawkę, ale nadal mam do nich sentyment. Niestety chociaż to był tort dla mojej Siostry nie uchwyciłam go jak wyglądał w środku, ale Wszystkim smakował (tak przynajmniej mówili), więc z przekonaniem polecam.

Składniki na tort:

1 biszkopt z sześciu jajek1 litr śmietany 36%250g mascarpone4 łyżki cukru pudru3 łyżki ulubionego dżemu100g ulubionej czekolady
Wykonanie tortu: Pracę zaczynam od upieczenia biszkoptu ciemnego lub jasnego. Tutaj znajdziecie wskazówki jak je przygotować. Ja swój piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.Biszkopt dzielę na trzy części i nasączam ulubionym ponczem. Do miski wlewam 600g śmietany 36% oraz opakowanie mascarpone i 3 łyżki cukru pudru. Ubijam w robocie lub mikserem, aż masa będzie sztywna, a wszystkie składniki wymieszane.Na pierwszy biszkopt smaruję dżem, następnie 1/3 uzy…

Bezglutenowe ciasteczka z chia

Witajcie Kochani! Dzisiaj propozycja bezglutenowych ciasteczek, które są moją ulubioną przekąską między posiłkami. Spokojnie będą nadawały się na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Uwielbiam je ze względu na płatki owsiane, które mają dużo błonnika, tym samym wspomagają pracę jelit. Są pyszne i zdrowe, więc do dzieła Panie i Panowie. :)




Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka 
  • 100-150 g roztopionego oleju kokosowego
  • 20 g migdałów
  • 30 g żurawiny
  • 50 g słonecznika
  • 10 g nasion chia
  • 0,5 łyżeczki sody spożywczej
Wykonanie:
  • Do miski wrzucam wszystkie składniki sypkie i dokładnie je mieszam. Migdały i żurawinę z grubsza siekam ale nie za mocno, lubię jak są wyczuwalne w ciasteczkach. Nasion chia nie moczę, wsypuję od razu do reszty składników.
  • Do składników suchych wlewam roztopiony olej kokosowy i rozkłócone jajka (tzn.połączone żółtko z białkiem)
  • Ilość oleju zależy od składników suchych, ciastka mają się "zlepiać" pod naciskiem łyżki lub dłoni.
  • Ciasteczka formuję nabierając łyżkę ciasta i ściskając je w dłoni najpierw tworzę kulkę, następnie ją rozpłaszczam, tworząc ciasteczko. 
  • Gotowe ciastka piekę przez 15 minut z termoobiegiem, ponieważ zazwyczaj piekę dwie blachy naraz.
  • Z podanych proporcji wychodzi ok 34 ciasteczek.




Smacznego!

Komentarze

Popularne posty