Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jabłkowa granola z bakaliami

Witajcie Kochani! To moja pierwsza granola jaką robiłam i jedna z ulubionych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jak to granola bardzo uniwersalna. Można wykorzystać ją do pralinek, deserów lub koktajli oraz bardziej standardowo z jogurtem naturalnym jako słodkie i zdrowe śniadanie.

Składniki:

5 szklanek płatków owsianych górskich4 łyżki płatków błyskawicznych żytnich2 garści słonecznika2 garści żurawiny3-4 łyżki miodu1 szklanka kompotu z jabłek1 szklanka rozdrobnionych jabłek z kompotu

Wykonanie:
Pracę zaczynam od ugotowania kompotu z jabłek. Jabłka obieram,wydrążam środek i kroję w ósemki, następnie zalewam je wrzątkiem i słodzę do smaku. Najczęściej wykorzystuję już zrobiony kompot, jeśli robię go specjalnie nie czekam aż wystygnie, tylko używam gorącego.Do tego przepisu lubię intensywny kompot, więc daję dużo jabłek i mało wody.Do miski dodaję wszystkie składniki suche, czyli płatki, słonecznik oraz żurawinę.Wszystko dokładnie mieszam, następnie dodaję miód oraz kompot i jabłka.Ja…

Bezglutenowe ciasteczka z chia

Witajcie Kochani! Dzisiaj propozycja bezglutenowych ciasteczek, które są moją ulubioną przekąską między posiłkami. Spokojnie będą nadawały się na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Uwielbiam je ze względu na płatki owsiane, które mają dużo błonnika, tym samym wspomagają pracę jelit. Są pyszne i zdrowe, więc do dzieła Panie i Panowie. :)




Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka 
  • 100-150 g roztopionego oleju kokosowego
  • 20 g migdałów
  • 30 g żurawiny
  • 50 g słonecznika
  • 10 g nasion chia
  • 0,5 łyżeczki sody spożywczej
Wykonanie:
  • Do miski wrzucam wszystkie składniki sypkie i dokładnie je mieszam. Migdały i żurawinę z grubsza siekam ale nie za mocno, lubię jak są wyczuwalne w ciasteczkach. Nasion chia nie moczę, wsypuję od razu do reszty składników.
  • Do składników suchych wlewam roztopiony olej kokosowy i rozkłócone jajka (tzn.połączone żółtko z białkiem)
  • Ilość oleju zależy od składników suchych, ciastka mają się "zlepiać" pod naciskiem łyżki lub dłoni.
  • Ciasteczka formuję nabierając łyżkę ciasta i ściskając je w dłoni najpierw tworzę kulkę, następnie ją rozpłaszczam, tworząc ciasteczko. 
  • Gotowe ciastka piekę przez 15 minut z termoobiegiem, ponieważ zazwyczaj piekę dwie blachy naraz.
  • Z podanych proporcji wychodzi ok 34 ciasteczek.




Smacznego!

Komentarze

Popularne posty