Migdałowo-kukurydziane muffinki z batatem
Witajcie Kochani! Muffinki, które zrobiły furorę wśród moich znajomych. Bardzo smakowały mojemu Tacie, który nie jest największym zwolennikiem takiego typu wypieków. Dlatego zachęcam do ich wypróbowania, ponieważ jak to muffinki są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Marmurkowe dzięki mące kukurydzianej, wilgotne od batata i pełne smaku od dodatków.
Oto potrzebne składniki:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1,5 szklanki batatów
- bakalie (u mnie garść żurawin, garść migdałów, garść słonecznika i garść orzeszków ziemnych)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki napoju migdałowego
- 2 jajka
- 1/5 szklanki oleju roślinnego
Wykonanie:
- Surowego batata ścieram na tarce, na najgrubszych oczkach. Do jednej miski wsypuję obie mąki, proszek do pieczenia, przyprawę, cukier, bakalie i batata. Dokładnie mieszam wszystkie składniki ze sobą.
- Do drugiej miski dodaję jajka, które rozkłócam, następnie dolewam jogurt, napój migdałowy i olej, dokładnie mieszam ze sobą składniki najlepiej trzepaczką- rózgą.
- Następnie łączę obie miski ze sobą niedbale mieszając, mogą występować grudki. To niedbałe mieszanie spowoduje, że nasze muffinki będą bardziej pulchne.
- Moja szklanka ma 250 ml pojemności. Z podanych składników otrzymuję 16 babeczek.
- Muffinki piekę w 180 stopniach Celcjusza na środkowej półce, grzanie góra dół, przez 25 min. Test suchego patyczka gwarantuje, że nasze babeczki są dopieczone.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz