Dwie odsłony sałatki ryżowej
Witajcie Kochani! Uwielbiam sałatki ryżowe, ponieważ mogą być samodzielną przekąską lub daniem na wynos- do pracy lub szkoły na drugie śniadanie. Wystarczy spakować je do odpowiedniego pojemnika i mamy coś innego niż zwykła kanapka. Zachęcam do ich przyrządzenia samodzielnie w domu. :)
Wersja mięsna:
Składniki:
Koniecznie dajcie znać w komentarzach, która wersja ryżowej sałatki bardziej przypadła Wam do gustu.
Wersja mięsna:
Składniki:
- 200 g cebuli
- 400 g ugotowanego mięsa z indyka
- 1 saszetka ryżu
- 1 puszka kukurydzy
- 200 g ugotowanych jajek
- 200 g selera naciowego
- 200 g jabłek
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- przyprawy (u mnie 1/2 łyżeczki soli himalajskiej, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki)
- 3 łyżeczki natki pietruszki
- Ryż gotuję w solonej wodzie według przepisu na opakowaniu oraz dwa- trzy jajka.
- Mięso z indyka miałam z rosołu, ale można je ugotować specjalnie do sałatki.
- Jabłka obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Cebulę, ugotowane, przestudzone jajka i selera naciowego kroję w kostkę i wrzucam do miski.
- Wsypuję przygotowane składniki do miski i mieszam je przygotowanym sosem.
Wersja bezmięsna:
Składniki:
- 1 saszetka ryżu
- 130 g papryki czerwonej
- 220 g selera naciowego
- 140 g jajek
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka tuńczyka w oleju
Przygotowanie:
- Ryż gotuję w solonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Następnie odkładam w chłodne miejsce do wystudzenia. 2 jajka gotuję na twardo, zalewam zimną wodą w skorupkach, tak aby szybciej wystygły.
- Paprykę, selera i jajka kroję w kostkę.
- Przygotowane składniki wsypuję do miski i dokładnie mieszam.
- Zazwyczaj nie dodaję już żadnego sosu, olej z tuńczyka mi wystarczy. Przyprawiam sałatkę solą himalajską i pieprzem.
Koniecznie dajcie znać w komentarzach, która wersja ryżowej sałatki bardziej przypadła Wam do gustu.
Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz