Dwie odsłony sałatki ryżowej

Witajcie Kochani! Uwielbiam sałatki ryżowe, ponieważ mogą być samodzielną przekąską lub daniem na wynos- do pracy lub szkoły na drugie śniadanie. Wystarczy spakować je do odpowiedniego pojemnika i mamy coś innego niż zwykła kanapka. Zachęcam do ich przyrządzenia samodzielnie w domu. :)

Wersja mięsna:


Składniki:

  • 200 g cebuli
  • 400 g ugotowanego mięsa z indyka
  • 1 saszetka ryżu 
  • 1 puszka kukurydzy
  • 200 g ugotowanych jajek
  • 200 g selera naciowego
  • 200 g jabłek
Sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • przyprawy (u mnie 1/2 łyżeczki soli himalajskiej, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki) 
  • 3 łyżeczki natki pietruszki
Przygotowanie:

  • Ryż gotuję w solonej wodzie według przepisu na opakowaniu oraz dwa- trzy jajka.
  •  Mięso z indyka miałam z rosołu, ale można je ugotować specjalnie do sałatki. 
  • Jabłka obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Cebulę, ugotowane, przestudzone jajka i selera naciowego kroję w kostkę i wrzucam do miski.
  • Wsypuję przygotowane składniki do miski i mieszam je przygotowanym sosem.
Wersja bezmięsna:
                    

                       

   Składniki:
  • 1 saszetka ryżu
  • 130 g papryki czerwonej
  • 220 g selera naciowego
  • 140 g jajek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
Przygotowanie:
  • Ryż gotuję w solonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Następnie odkładam w chłodne miejsce do wystudzenia. 2 jajka gotuję na twardo, zalewam zimną wodą w skorupkach, tak aby szybciej wystygły.
  • Paprykę, selera i jajka kroję w kostkę.
  • Przygotowane składniki wsypuję do miski i dokładnie mieszam.
  • Zazwyczaj nie dodaję już żadnego sosu, olej z tuńczyka mi wystarczy. Przyprawiam sałatkę solą himalajską i pieprzem.


Koniecznie dajcie znać w komentarzach, która wersja ryżowej sałatki bardziej przypadła Wam do gustu.



Smacznego! :)

Komentarze

Popularne posty