Nugatowo-kakaowe muffinki Lusette
Witajcie Kochani! Ostatnio przeglądając reklamy znalazłam fajny konkurs organizowany przez durszlak.pl: Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette! Pomyślałam, że warto się troszkę pogłowić nad muffinkami z tymi pysznymi wafelkami. Długo zastanawiałam się, które wybrać i zdecydowałam się na mieszankę nugatowo-kakaowych.
Składniki:
- 2 opakowania wafelków lusette nugatowych http://lusette.pl/
- 1 opakowanie wafelków lusette kakaowych http://lusette.pl/
- 1 szklanka (250 ml) mąki pszennej typu 500
- 1 szklanka (250 ml) napoju migdałowego
- 2 garści migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1 banan
- 2 łyżki oleju kokosowego
- Pracę zaczynam od rozgrzania piekarnika do 180 stopni.
- Wafelki lusette kruszę w malakserze na grubszą mączkę.
- Do jednej miski wrzucam wafelki, mąkę, posiekane migdały (ja użyłam malaksera) oraz proszek do pieczenia i cukier. Dokładnie mieszam składniki suche.
- Do malaksera wrzucam banana, dolewam roztopiony olej kokosowy i napój migdałowy. Dokładnie mieszam na małych obrotach.
- Do miski z suchymi składnikami dolewam mokre i niedbale mieszam, mogą być grudki.
- Połączone ciasto przekładam do foremek.
- Babeczki piekę w 180 stopniach Celcjusza w funkcji góra-dół na środkowej półce przez 25 minut. Sprawdzam czy muffinki się upiekły wbijając patyczek lub wykałaczkę, Jeśli jest suchy po wyjęciu, babeczki są z pewnością upieczone.
Muffinki podaję przyozdobione kremem i pokruszonymi wafelkami lusette.
Krem mascarpone:
- 250 g serka mascarpone
- 80 g jogurtu typu greckiego
- 1 łyżka sosu czekoladowego (http://iammuffina.blogspot.com/2017/02/sos-czekoladowy.html)
- Składniki kremu łączę miksując przez ok 2 minuty.
Komentarze
Prześlij komentarz