Bezglutenowe ciasteczka z chia
Witajcie Kochani! Dzisiaj propozycja bezglutenowych ciasteczek, które są moją ulubioną przekąską między posiłkami. Spokojnie będą nadawały się na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Uwielbiam je ze względu na płatki owsiane, które mają dużo błonnika, tym samym wspomagają pracę jelit. Są pyszne i zdrowe, więc do dzieła Panie i Panowie. :)
Składniki:
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 2 jajka
- 100-150 g roztopionego oleju kokosowego
- 20 g migdałów
- 30 g żurawiny
- 50 g słonecznika
- 10 g nasion chia
- 0,5 łyżeczki sody spożywczej
Wykonanie:
- Do miski wrzucam wszystkie składniki sypkie i dokładnie je mieszam. Migdały i żurawinę z grubsza siekam ale nie za mocno, lubię jak są wyczuwalne w ciasteczkach. Nasion chia nie moczę, wsypuję od razu do reszty składników.
- Do składników suchych wlewam roztopiony olej kokosowy i rozkłócone jajka (tzn.połączone żółtko z białkiem)
- Ilość oleju zależy od składników suchych, ciastka mają się "zlepiać" pod naciskiem łyżki lub dłoni.
- Ciasteczka formuję nabierając łyżkę ciasta i ściskając je w dłoni najpierw tworzę kulkę, następnie ją rozpłaszczam, tworząc ciasteczko.
- Gotowe ciastka piekę przez 15 minut z termoobiegiem, ponieważ zazwyczaj piekę dwie blachy naraz.
- Z podanych proporcji wychodzi ok 34 ciasteczek.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz