Sorbet chia
Witajcie Kochani! Dzisiaj propozycja sorbetu, chociaż na dworze ponuro i chłodno, to jednak fajnie jest skosztować czegoś orzeźwiającego i słodkiego. Nasiona chia namoczyłam trochę nietypowo, ponieważ użyłam soku jabłkowego Hortex. Przyznam szczerze, że ta wersja przypadła mi do gustu, więc zachęcam do jej spróbowania.
Składniki:
Składniki:
- 2 szklanki soku jabłkowego naturalnie mętnego Hortex
- 4 łyżki nasion chia
- 8 łyżek musu truskawkowego
- jabłka, borówki lub aronia oraz orzechy włoskie i migdały do dekoracji
Wykonanie:
- Deser zaczynam od namoczenia nasion chia w soku jabłkowym na co najmniej 10 godzin. Najlepiej namoczone nasiona zostawić na noc w lodówce lub, tak jak zrobiłam to ja, zostawić je na cały dzień w chłodnym miejscu.
- Gdy nasiona spęczniały przystępuję do przygotowania całego deseru.
- Do pucharków, szklanek lub kieliszków na dno nakładam kilka łyżek ( u mnie cztery na jedną porcję) musu truskawkowego , którego nie słodzę. Tak przygotowany mus chowam na kilka minut do zamrażarki,żeby porządnie się schłodził i "zesztywniał".
- Gdy mus jest w miarę stały, nalewam do szklanek sok jabłkowy z chia. Ponownie wkładam do zamrażalnika, aby się porządnie schłodziło.
- Następnie deser przyozdabiam wybranymi owocami i zmielonymi na mączkę orzechami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz