Kolorowe zdrowie Hortex
Witajcie Kochani! Dzisiaj pełne zdrowie na talerzu inspirowane konkursem Hortex. Może trochę nie pasujące do dzisiejszego dnia, pełnego cukru i tłuszczu, ale myślę że warto dbać o jedzenie zdrowych posiłków nawet w tłusty czwartek. Pełne witamin warzywa i kasza jaglana,która jest bez glutenu i zawiera krzem, który działa odżywczo na paznokcie, włosy i skórę.
Składniki:
- 1 opakowanie warzyw na patelnię Hortex
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 100 g papryki czerwonej
- 120 g selera naciowego
- 120 g mozzarelli
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 2 jajka
- przyprawy (1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego. 1/2 łyżeczki czubrycy zielonej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Pracę zaczynam od ugotowania kaszy jaglanej. Jedną szklankę kaszy jaglanej gotuję w proporcji 1 do 2, w jednej szklance wody i drugiej szklance mleka ze szczyptą soli.
- Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju kokosowego i na rozgrzany wrzucam warzywa na patelnię. Podsmażam je tylko przez minutę do dwóch.
- Paprykę, seler naciowy i mozzarellę kroję w grubszą kostkę.
- Do jednej miski wrzucam warzywa, kaszę, mozzarellę, proszek do pieczenia i przyprawy. Dokładnie mieszam.
- W drugiej misce dokładnie łączę ze sobą mleko, dwa jajka i musztardę.
- Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni Celcjusza.
- Zawartość obu misek mieszam ze sobą niedbale i przekładam do "muffinkowych" foremek.
- Z podanych składników otrzymuję 16 babeczek.
- Muffinki piekę w 200 stopniach Celcjusza, w funkcji góra- dół przez 40 minut.
Babeczki podaję z jogurtem naturalnym posypanym czubrycą zieloną.
Komentarze
Prześlij komentarz