Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort z owocami. Jak zbudować tort śmietanowy.

Witajcie Kochani! Ostatnio miałam pytanie o proporcje w torcie, więc postanowiłam napisać o tym posta. Torty ostatnio stały się dla mnie taką pasją, że muffinki niestety poszły troszkę w odstawkę, ale nadal mam do nich sentyment. Niestety chociaż to był tort dla mojej Siostry nie uchwyciłam go jak wyglądał w środku, ale Wszystkim smakował (tak przynajmniej mówili), więc z przekonaniem polecam.

Składniki na tort:

1 biszkopt z sześciu jajek1 litr śmietany 36%250g mascarpone4 łyżki cukru pudru3 łyżki ulubionego dżemu100g ulubionej czekolady
Wykonanie tortu: Pracę zaczynam od upieczenia biszkoptu ciemnego lub jasnego. Tutaj znajdziecie wskazówki jak je przygotować. Ja swój piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.Biszkopt dzielę na trzy części i nasączam ulubionym ponczem. Do miski wlewam 600g śmietany 36% oraz opakowanie mascarpone i 3 łyżki cukru pudru. Ubijam w robocie lub mikserem, aż masa będzie sztywna, a wszystkie składniki wymieszane.Na pierwszy biszkopt smaruję dżem, następnie 1/3 uzy…

Walentynkowa pizza

Witajcie Kochani! Dzisiaj Międzynarodowy Dzień Pizzy, który był dla mnie inspiracją do wykonania pizzy walentynkowej. Bardzo imponująco wygląda, przynajmniej dla mnie, jest przy tym pyszna i mega zdrowa.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej typu 500
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 kostki drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie ciasta:
  • Podgrzewam mleko do temperatury ciała, sprawdzam zanurzając czysty palec, mleko nie może być za gorące, ponieważ zabiłoby drożdże. Ciepłe mleko słodzę jedną łyżeczka cukru i kruszę do niego drożdże. Mieszam dopiero wtedy, gdy drożdże wyrosną. 
  • Do miski przesiewam mąkę przez sitko, dodaję sól, zaczyn drożdżowy i mieszam łyżką. Gdy składniki się połączą dodaje jajko i mleko, z początku mieszam łyżką, następnie wyrabiam ciasto ręką. Wyrabianie ciasta drożdżowego jest bardzo ważne, im dłużej jest wyrabiane tym bardziej jest pulchne. 
  • Wyrobione ciasto odkładam przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. pół godziny, a tak naprawdę do momentu aż podwoi ono swoją objętość. 
  • Gdy ciasto już wyrosło, przygotowuję blachę- wykładam ją papierem do pieczenia. Następnie czyste dłonie natłuszczam olejem, który lekko rozsmarowuję na papierze. Dzięki temu ciasto nie przykleja mi się ani do rąk, ani do papieru. Rozprowadzam ciasto na blasze w kształcie prostokąta. Następnie wycinam z niego serce, a pozostałą część ciasta dzielę na małe wałeczki, które łączę w warkocz i robię z niego obwód serca.
Dodatki:
  • 3 łyżki sosu pomidorowego ( ja użyłam własnej roboty ketchupu)
  • 100 g łososia wędzonego
  • 70 g kukurydzy
  • 150 g sera żółtego
  • 1 kulka mozzarelli
  •  2 garści rukoli
  • kilka pomidorków koktajlowych
Przygotowanie pizzy:
  • Ciasto smaruję sosem pomidorowym, posypuję żółtym serem i kukurydzą oraz układam część łososia pokrojonego w kostkę.
  • Tak przygotowaną pizzę piekę w rozgrzanym do 200 stopni Celcjusza piekarniku przez 20 minut.
  • Po upieczeniu pizze odkładam na ruszt, aby odparowała. Następnie dodaję do niej rukolę, mozzarellę, pomidorki i resztę łososia. Podaję już w takiej formie, bez zapiekania.



Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty