Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jabłkowa granola z bakaliami

Witajcie Kochani! To moja pierwsza granola jaką robiłam i jedna z ulubionych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jak to granola bardzo uniwersalna. Można wykorzystać ją do pralinek, deserów lub koktajli oraz bardziej standardowo z jogurtem naturalnym jako słodkie i zdrowe śniadanie.

Składniki:

5 szklanek płatków owsianych górskich4 łyżki płatków błyskawicznych żytnich2 garści słonecznika2 garści żurawiny3-4 łyżki miodu1 szklanka kompotu z jabłek1 szklanka rozdrobnionych jabłek z kompotu

Wykonanie:
Pracę zaczynam od ugotowania kompotu z jabłek. Jabłka obieram,wydrążam środek i kroję w ósemki, następnie zalewam je wrzątkiem i słodzę do smaku. Najczęściej wykorzystuję już zrobiony kompot, jeśli robię go specjalnie nie czekam aż wystygnie, tylko używam gorącego.Do tego przepisu lubię intensywny kompot, więc daję dużo jabłek i mało wody.Do miski dodaję wszystkie składniki suche, czyli płatki, słonecznik oraz żurawinę.Wszystko dokładnie mieszam, następnie dodaję miód oraz kompot i jabłka.Ja…

Walentynkowa pizza

Witajcie Kochani! Dzisiaj Międzynarodowy Dzień Pizzy, który był dla mnie inspiracją do wykonania pizzy walentynkowej. Bardzo imponująco wygląda, przynajmniej dla mnie, jest przy tym pyszna i mega zdrowa.

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej typu 500
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 kostki drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie ciasta:
  • Podgrzewam mleko do temperatury ciała, sprawdzam zanurzając czysty palec, mleko nie może być za gorące, ponieważ zabiłoby drożdże. Ciepłe mleko słodzę jedną łyżeczka cukru i kruszę do niego drożdże. Mieszam dopiero wtedy, gdy drożdże wyrosną. 
  • Do miski przesiewam mąkę przez sitko, dodaję sól, zaczyn drożdżowy i mieszam łyżką. Gdy składniki się połączą dodaje jajko i mleko, z początku mieszam łyżką, następnie wyrabiam ciasto ręką. Wyrabianie ciasta drożdżowego jest bardzo ważne, im dłużej jest wyrabiane tym bardziej jest pulchne. 
  • Wyrobione ciasto odkładam przykryte czystą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. pół godziny, a tak naprawdę do momentu aż podwoi ono swoją objętość. 
  • Gdy ciasto już wyrosło, przygotowuję blachę- wykładam ją papierem do pieczenia. Następnie czyste dłonie natłuszczam olejem, który lekko rozsmarowuję na papierze. Dzięki temu ciasto nie przykleja mi się ani do rąk, ani do papieru. Rozprowadzam ciasto na blasze w kształcie prostokąta. Następnie wycinam z niego serce, a pozostałą część ciasta dzielę na małe wałeczki, które łączę w warkocz i robię z niego obwód serca.
Dodatki:
  • 3 łyżki sosu pomidorowego ( ja użyłam własnej roboty ketchupu)
  • 100 g łososia wędzonego
  • 70 g kukurydzy
  • 150 g sera żółtego
  • 1 kulka mozzarelli
  •  2 garści rukoli
  • kilka pomidorków koktajlowych
Przygotowanie pizzy:
  • Ciasto smaruję sosem pomidorowym, posypuję żółtym serem i kukurydzą oraz układam część łososia pokrojonego w kostkę.
  • Tak przygotowaną pizzę piekę w rozgrzanym do 200 stopni Celcjusza piekarniku przez 20 minut.
  • Po upieczeniu pizze odkładam na ruszt, aby odparowała. Następnie dodaję do niej rukolę, mozzarellę, pomidorki i resztę łososia. Podaję już w takiej formie, bez zapiekania.



Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty