Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort z owocami. Jak zbudować tort śmietanowy.

Witajcie Kochani! Ostatnio miałam pytanie o proporcje w torcie, więc postanowiłam napisać o tym posta. Torty ostatnio stały się dla mnie taką pasją, że muffinki niestety poszły troszkę w odstawkę, ale nadal mam do nich sentyment. Niestety chociaż to był tort dla mojej Siostry nie uchwyciłam go jak wyglądał w środku, ale Wszystkim smakował (tak przynajmniej mówili), więc z przekonaniem polecam.

Składniki na tort:

1 biszkopt z sześciu jajek1 litr śmietany 36%250g mascarpone4 łyżki cukru pudru3 łyżki ulubionego dżemu100g ulubionej czekolady
Wykonanie tortu: Pracę zaczynam od upieczenia biszkoptu ciemnego lub jasnego. Tutaj znajdziecie wskazówki jak je przygotować. Ja swój piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.Biszkopt dzielę na trzy części i nasączam ulubionym ponczem. Do miski wlewam 600g śmietany 36% oraz opakowanie mascarpone i 3 łyżki cukru pudru. Ubijam w robocie lub mikserem, aż masa będzie sztywna, a wszystkie składniki wymieszane.Na pierwszy biszkopt smaruję dżem, następnie 1/3 uzy…

Chlebki Naan z grilla


Witajcie Kochani! Pomysł przedstawianych chlebków powstał przez przypadek, ale jak to się mówi potrzeba matką wynalazców. Nie mieliśmy planów na wieczór, ale w lodówce zostało trochę kiełbasy, więc postanowiliśmy zorganizować grilla-ognisko. Mój Szwagier zorganizował ze starych cegieł murek na którym położył ruszt z grilla, ale palił pod nim drewnem. Niestety okazało się, że nie mamy chleba, więc od razu zaczęłam robić rozczyn drożdżowy z przeznaczeniem na chleb. Siedząc przy grillu i czekając aż ciasto wyrośnie pomyślałam, że po co będę odpalała piekarnik skoro mam grilla. I tak powstały chlebki, które bardzo pasowały do boczku i kiełbaski, chociaż ja jadłam je z sosem słodko-kwaśnym z cukinii. 

Składniki:

  • 1/4 szklanki (250 ml) wody
  • 1/4 szklanki (250 ml) mleka
  • 25 g drożdży  
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki (250 ml) mąki pszennej
  • 1 jajko

Wykonanie:

Do miseczki odmierzam zagotowaną wodę i zimne mleko, dodaję cukier i mieszam do jego rozpuszczenia, następnie dodaję drożdże i odstawiam je na bok. Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję sól i jajko, mieszam wszystko oraz dodaję wyrośnięte drożdże. Wszystko mieszam ze sobą najpierw łyżką, gdy już nie daję rady wyrabiam ciasto czystymi dłońmi przez około 5-10 minut. Następnie przykrywam ciasto czystą ściereczką i odstawiam na około pół godziny do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość. Gdy jest już gotowe na ruszcie kładę folię aluminiową. Czystymi dłońmi nabieram trochę ciasta i rozciągam je palcami na cienki placuszek, następnie układam na ruszcie i grilluję przez około dwie minutki z każdej strony. Oczywiście na grillu ciężko o czyste ręce, ale dla chcącego nic trudnego. :)




Smacznego!


Komentarze

Popularne posty