Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jajka faszerowane awokado i serem mozzarellą

Witajcie Kochani! Chociaż faszerowane jajka kojarzą się przede wszystkim z Wielkanocą, ja lubię po nie sięgać w każdej porze roku. Uwielbiam różne farsze, a ten pasuje zarówno wiosną jak i latem. Jest lekki, więc jest idealny dla Osób dbających o linię. :)

Składniki:

3 jajka1/2 awokadogarść sera mozzarellapieprz, sólsok z cytryny1 łyżeczka jogurtu naturalnego
Wykonanie: Pracę zaczynam od ugotowania jajek na twardo. Gotuję około 7 minut od zagotowania wody.Połowę awokado miażdżę widelcem na drobną papkę. Ser trę na tarce o średnich oczkach, można również na jarzynowej.Wystudzone jajka obieram i przekrawam na pół.Białka odkładam na talerz, żółtka dodaję do awokado i rozgniatam.Wszystkie składniki łączę ze sobą, doprawiam do smaku, dodaję sok z cytryny, aby awokado nie ściemniało. Jogurt dodaję w razie potrzeby, jeśli masa jest za sucha.Przygotowaną mieszankę wykładam na wcześniej odłożone białka.Podaję posypane serem, z pomidorami i awokado.


Smacznego!


Muffinki bez jajek i oleju

Witajcie Kochani! Tym razem muffinki bez dodatku jajek i oleju. Są przepyszne, bardzo posmakowały moim domownikom, więc z czystym sercem mogę je polecić. Wyrastają bardzo duże, są wilgotne w środku, lekko orzechowe.

Oto składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 2 średnie banany
  • 1 szklanka mleka

Wykonanie:
  • Do miski wsypuję składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz czekolade i dokładnie mieszam.
  • Do osobnej miski łamię na mniejsze części banany i dodaję do nich masło orzechowe i mleko. Następnie łącze te składniki ze sobą za pomocą blendera żyrafy.
  • Do składników mokrych wsypuję suche i mieszam je niedbale ze sobą za pomocą łyżki. Ciasto może mieć grudki.
  • Gotowe ciasto przekładam do blachy muffinkowej wyłożonej silikonowymi lub papierowymi foremkami.
  • Używałam szklanki o pojemności 250 ml i otrzymałam 12 sporych babeczek.
  • Muffinki piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celcjusza przez ok 25 minut na środkowej półce piekarnika. Jednak czas pieczenia jest zależny od pieca, więc babeczki należy obserwować już po 20 minutach pieczenia. Najlepiej sprawdzić czy się dopiekły poprzez wbicie
    patyczka  w najgrubsze miejsce ciasta, gdy jest suchy muffinki są gotowe.

Smacznego!

Komentarze

  1. Upiekłam babeczki są pyszne :-) zamiast czekolady gorzkiej doszłam mleczną bo taką miałam w domu i dodałam mniej cukru

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty