Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Migdałowy budyń z kaszy jaglanej

Witajcie Kochani! Ostatnio budynie jaglane są bardzo w modzie, ale to zasługa tego, że są pyszne i zarazem bardzo zdrowe. Warto spożywać kaszę jaglaną w ciąży, ponieważ jest źródłem witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego. Migdały są dobrym źródłem potasu i magnezu, a także kwasu foliowego. W dodatku migdały są zalecane nawet gdy mamy cukrzycę, ponieważ mają niski indeks glikemiczny. Lubię przyrządzić budyń jaglany, gdy mam ochotę na słodkie, ponieważ wtedy mam mniejsze wyrzuty sumienia bo przecież jem wartościową przekąskę. Właśnie ja taki budyń zazwyczaj spożywam na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Składniki:
1 szklanka (250ml) ugotowanej kaszy jaglanej1 łyżka kremu migdałowego1/2 awokado 1/2 szklanki (250ml) mleka migdałowego2 łyżki posiekanych migdałówborówki, migdały Wykonanie:
Jeśli nie mam ugotowanej kaszy jaglanej pracę zaczynam właśnie od jej przygotowania.Na szklankę kaszy jaglanej wlewam dwie szklanki wody ze szczyptą soli.  Najpierw zagotowuję wodę, następnie dosypuję k…

Muffinki bez jajek i oleju

Witajcie Kochani! Tym razem muffinki bez dodatku jajek i oleju. Są przepyszne, bardzo posmakowały moim domownikom, więc z czystym sercem mogę je polecić. Wyrastają bardzo duże, są wilgotne w środku, lekko orzechowe.

Oto składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 2 średnie banany
  • 1 szklanka mleka

Wykonanie:
  • Do miski wsypuję składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz czekolade i dokładnie mieszam.
  • Do osobnej miski łamię na mniejsze części banany i dodaję do nich masło orzechowe i mleko. Następnie łącze te składniki ze sobą za pomocą blendera żyrafy.
  • Do składników mokrych wsypuję suche i mieszam je niedbale ze sobą za pomocą łyżki. Ciasto może mieć grudki.
  • Gotowe ciasto przekładam do blachy muffinkowej wyłożonej silikonowymi lub papierowymi foremkami.
  • Używałam szklanki o pojemności 250 ml i otrzymałam 12 sporych babeczek.
  • Muffinki piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celcjusza przez ok 25 minut na środkowej półce piekarnika. Jednak czas pieczenia jest zależny od pieca, więc babeczki należy obserwować już po 20 minutach pieczenia. Najlepiej sprawdzić czy się dopiekły poprzez wbicie
    patyczka  w najgrubsze miejsce ciasta, gdy jest suchy muffinki są gotowe.

Smacznego!

Komentarze

  1. Upiekłam babeczki są pyszne :-) zamiast czekolady gorzkiej doszłam mleczną bo taką miałam w domu i dodałam mniej cukru

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty