Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort z owocami. Jak zbudować tort śmietanowy.

Witajcie Kochani! Ostatnio miałam pytanie o proporcje w torcie, więc postanowiłam napisać o tym posta. Torty ostatnio stały się dla mnie taką pasją, że muffinki niestety poszły troszkę w odstawkę, ale nadal mam do nich sentyment. Niestety chociaż to był tort dla mojej Siostry nie uchwyciłam go jak wyglądał w środku, ale Wszystkim smakował (tak przynajmniej mówili), więc z przekonaniem polecam.

Składniki na tort:

1 biszkopt z sześciu jajek1 litr śmietany 36%250g mascarpone4 łyżki cukru pudru3 łyżki ulubionego dżemu100g ulubionej czekolady
Wykonanie tortu: Pracę zaczynam od upieczenia biszkoptu ciemnego lub jasnego. Tutaj znajdziecie wskazówki jak je przygotować. Ja swój piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.Biszkopt dzielę na trzy części i nasączam ulubionym ponczem. Do miski wlewam 600g śmietany 36% oraz opakowanie mascarpone i 3 łyżki cukru pudru. Ubijam w robocie lub mikserem, aż masa będzie sztywna, a wszystkie składniki wymieszane.Na pierwszy biszkopt smaruję dżem, następnie 1/3 uzy…

Muffinki bez jajek i oleju

Witajcie Kochani! Tym razem muffinki bez dodatku jajek i oleju. Są przepyszne, bardzo posmakowały moim domownikom, więc z czystym sercem mogę je polecić. Wyrastają bardzo duże, są wilgotne w środku, lekko orzechowe.

Oto składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 2 średnie banany
  • 1 szklanka mleka

Wykonanie:
  • Do miski wsypuję składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz czekolade i dokładnie mieszam.
  • Do osobnej miski łamię na mniejsze części banany i dodaję do nich masło orzechowe i mleko. Następnie łącze te składniki ze sobą za pomocą blendera żyrafy.
  • Do składników mokrych wsypuję suche i mieszam je niedbale ze sobą za pomocą łyżki. Ciasto może mieć grudki.
  • Gotowe ciasto przekładam do blachy muffinkowej wyłożonej silikonowymi lub papierowymi foremkami.
  • Używałam szklanki o pojemności 250 ml i otrzymałam 12 sporych babeczek.
  • Muffinki piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celcjusza przez ok 25 minut na środkowej półce piekarnika. Jednak czas pieczenia jest zależny od pieca, więc babeczki należy obserwować już po 20 minutach pieczenia. Najlepiej sprawdzić czy się dopiekły poprzez wbicie
    patyczka  w najgrubsze miejsce ciasta, gdy jest suchy muffinki są gotowe.

Smacznego!

Komentarze

  1. Upiekłam babeczki są pyszne :-) zamiast czekolady gorzkiej doszłam mleczną bo taką miałam w domu i dodałam mniej cukru

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty