Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jajka faszerowane awokado i serem mozzarellą

Witajcie Kochani! Chociaż faszerowane jajka kojarzą się przede wszystkim z Wielkanocą, ja lubię po nie sięgać w każdej porze roku. Uwielbiam różne farsze, a ten pasuje zarówno wiosną jak i latem. Jest lekki, więc jest idealny dla Osób dbających o linię. :)

Składniki:

3 jajka1/2 awokadogarść sera mozzarellapieprz, sólsok z cytryny1 łyżeczka jogurtu naturalnego
Wykonanie: Pracę zaczynam od ugotowania jajek na twardo. Gotuję około 7 minut od zagotowania wody.Połowę awokado miażdżę widelcem na drobną papkę. Ser trę na tarce o średnich oczkach, można również na jarzynowej.Wystudzone jajka obieram i przekrawam na pół.Białka odkładam na talerz, żółtka dodaję do awokado i rozgniatam.Wszystkie składniki łączę ze sobą, doprawiam do smaku, dodaję sok z cytryny, aby awokado nie ściemniało. Jogurt dodaję w razie potrzeby, jeśli masa jest za sucha.Przygotowaną mieszankę wykładam na wcześniej odłożone białka.Podaję posypane serem, z pomidorami i awokado.


Smacznego!


Muffinki z coca-colą


Cześć Kochani! Przepyszne muffinki, które możemy zrobić bardzo szybciutko, w sam raz gdy goście dzwonią z informacją że będą u nas za godzinkę.Więc zachęcam do upieczenia ich samodzielnie w domu. 

Wystarczy mieć następujące składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej typu 500
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru białego lub brązowego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka coca-coli
  • 1/5 szklanki roztopionego oleju kokosowego lub rzepakowego

Przygotowanie:
  • Do jednej miski wsypuję składniki suche oraz posiekaną czekoladę i dokładnie mieszam.
  •  Do drugiej miski wsypuję składniki mokre i również bardzo dokładnie mieszam.
  •  Następnie suche składniki wsypuję do miski z mokrymi składnikami i niedbale mieszam , ciasto może mieć grudki. To niedbałe mieszanie gwarantuje nam pulchność muffinek.
  •  Ja odmierzałam składniki szklanką o 250 ml. i otrzymałam 14 malutkich babeczek. Ale spokojnie ciasto zmieści się do typowej blachy muffinkowej mającej 12 otworów.
  • Muffinki piekę w piecu rozgrzanym do 180 stopni Celcjusza  ok. 20 minut, chociaż czas pieczenia jest zależny od piekarnika, należy po 18 minutach kontrolować wygląd mufffinek. Sprawdzam czy się upiekły wkładając patyczek lub wykałaczkę w najgrubsze miejsce ciasta. Suchy patyczek świadczy o tym, że są upieczone. 


Smacznego!


Komentarze

Popularne posty