Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jabłkowa granola z bakaliami

Witajcie Kochani! To moja pierwsza granola jaką robiłam i jedna z ulubionych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jak to granola bardzo uniwersalna. Można wykorzystać ją do pralinek, deserów lub koktajli oraz bardziej standardowo z jogurtem naturalnym jako słodkie i zdrowe śniadanie.

Składniki:

5 szklanek płatków owsianych górskich4 łyżki płatków błyskawicznych żytnich2 garści słonecznika2 garści żurawiny3-4 łyżki miodu1 szklanka kompotu z jabłek1 szklanka rozdrobnionych jabłek z kompotu

Wykonanie:
Pracę zaczynam od ugotowania kompotu z jabłek. Jabłka obieram,wydrążam środek i kroję w ósemki, następnie zalewam je wrzątkiem i słodzę do smaku. Najczęściej wykorzystuję już zrobiony kompot, jeśli robię go specjalnie nie czekam aż wystygnie, tylko używam gorącego.Do tego przepisu lubię intensywny kompot, więc daję dużo jabłek i mało wody.Do miski dodaję wszystkie składniki suche, czyli płatki, słonecznik oraz żurawinę.Wszystko dokładnie mieszam, następnie dodaję miód oraz kompot i jabłka.Ja…

Muffinki z coca-colą


Cześć Kochani! Przepyszne muffinki, które możemy zrobić bardzo szybciutko, w sam raz gdy goście dzwonią z informacją że będą u nas za godzinkę.Więc zachęcam do upieczenia ich samodzielnie w domu. 

Wystarczy mieć następujące składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej typu 500
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru białego lub brązowego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka coca-coli
  • 1/5 szklanki roztopionego oleju kokosowego lub rzepakowego

Przygotowanie:
  • Do jednej miski wsypuję składniki suche oraz posiekaną czekoladę i dokładnie mieszam.
  •  Do drugiej miski wsypuję składniki mokre i również bardzo dokładnie mieszam.
  •  Następnie suche składniki wsypuję do miski z mokrymi składnikami i niedbale mieszam , ciasto może mieć grudki. To niedbałe mieszanie gwarantuje nam pulchność muffinek.
  •  Ja odmierzałam składniki szklanką o 250 ml. i otrzymałam 14 malutkich babeczek. Ale spokojnie ciasto zmieści się do typowej blachy muffinkowej mającej 12 otworów.
  • Muffinki piekę w piecu rozgrzanym do 180 stopni Celcjusza  ok. 20 minut, chociaż czas pieczenia jest zależny od piekarnika, należy po 18 minutach kontrolować wygląd mufffinek. Sprawdzam czy się upiekły wkładając patyczek lub wykałaczkę w najgrubsze miejsce ciasta. Suchy patyczek świadczy o tym, że są upieczone. 


Smacznego!


Komentarze

Popularne posty