Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort z owocami. Jak zbudować tort śmietanowy.

Witajcie Kochani! Ostatnio miałam pytanie o proporcje w torcie, więc postanowiłam napisać o tym posta. Torty ostatnio stały się dla mnie taką pasją, że muffinki niestety poszły troszkę w odstawkę, ale nadal mam do nich sentyment. Niestety chociaż to był tort dla mojej Siostry nie uchwyciłam go jak wyglądał w środku, ale Wszystkim smakował (tak przynajmniej mówili), więc z przekonaniem polecam.

Składniki na tort:

1 biszkopt z sześciu jajek1 litr śmietany 36%250g mascarpone4 łyżki cukru pudru3 łyżki ulubionego dżemu100g ulubionej czekolady
Wykonanie tortu: Pracę zaczynam od upieczenia biszkoptu ciemnego lub jasnego. Tutaj znajdziecie wskazówki jak je przygotować. Ja swój piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.Biszkopt dzielę na trzy części i nasączam ulubionym ponczem. Do miski wlewam 600g śmietany 36% oraz opakowanie mascarpone i 3 łyżki cukru pudru. Ubijam w robocie lub mikserem, aż masa będzie sztywna, a wszystkie składniki wymieszane.Na pierwszy biszkopt smaruję dżem, następnie 1/3 uzy…

Muffinki z coca-colą


Cześć Kochani! Przepyszne muffinki, które możemy zrobić bardzo szybciutko, w sam raz gdy goście dzwonią z informacją że będą u nas za godzinkę.Więc zachęcam do upieczenia ich samodzielnie w domu. 

Wystarczy mieć następujące składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej typu 500
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru białego lub brązowego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka coca-coli
  • 1/5 szklanki roztopionego oleju kokosowego lub rzepakowego

Przygotowanie:
  • Do jednej miski wsypuję składniki suche oraz posiekaną czekoladę i dokładnie mieszam.
  •  Do drugiej miski wsypuję składniki mokre i również bardzo dokładnie mieszam.
  •  Następnie suche składniki wsypuję do miski z mokrymi składnikami i niedbale mieszam , ciasto może mieć grudki. To niedbałe mieszanie gwarantuje nam pulchność muffinek.
  •  Ja odmierzałam składniki szklanką o 250 ml. i otrzymałam 14 malutkich babeczek. Ale spokojnie ciasto zmieści się do typowej blachy muffinkowej mającej 12 otworów.
  • Muffinki piekę w piecu rozgrzanym do 180 stopni Celcjusza  ok. 20 minut, chociaż czas pieczenia jest zależny od piekarnika, należy po 18 minutach kontrolować wygląd mufffinek. Sprawdzam czy się upiekły wkładając patyczek lub wykałaczkę w najgrubsze miejsce ciasta. Suchy patyczek świadczy o tym, że są upieczone. 


Smacznego!


Komentarze

Popularne posty