Awokadowe muffinki z orzechami
Witajcie Kochani! Awokado jest bardzo zdrowe, więc nie mogło go zabraknąć w moich muffinkach. :) Idealnie zastępuje olej czy masło, które dodajemy w muffinkach w dosyć dużych ilościach. Słodycz daktyli, orzechy i awokado to dla mnie bardzo dobra mieszanka smaków, więc polecam spróbować je w domu. W awokado znajduje się wiele jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć stężenie cholesterolu.
Składniki:
- 1,5 szklanki ( 250 g) mąki pszennej typu 500
- 0,5 szklanki (250 g) otrąb orkiszowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki (250 g) cukru brązowego
- 1 szklanka (250 g) mleka
- 2 jajka
- 0,5 awokado
- garść orzechów włoskich, nerkowców i daktyli
Wykonanie:
- Do jednej miski wsypuję mąkę, otręby, proszek do pieczenia i posiekane orzechy oraz cukier. Dokładnie mieszam składniki ze sobą.
- Do malaksera nabieram łyżeczką awokado i miksuję je na gładko. Następnie wbijam do niego dwa jajka i dolewam mleko oraz z grubsza podrobione daktyle. Miksuję, aż wszystkie składniki się ze sobą dokładnie połączą.
- Zawartość malaksera wlewam do miski ze składnikami sypkimi. Mieszam niedbale, mogą być grudki, po prostu mieszam, aż mąka straci surowość.
- Ciasto przekładam do wcześniej przygotowanych foremek. Z tych składników wyszło mi 12 babeczek.
- Muffinki piekę w piekarniku w funkcji góra-dół, w 180 stopniach Celcjusza przez ok 25-30 minut. To zależy od piekarnika, upewniam się, że muffinki są upieczone poprzez wbicie patyczka, jeśli wyjęty jest suchy babeczki są gotowe.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz