Szpinakowo-mięsne szaleństwo
Witajcie Kochani! Dzisiaj mięso wieprzowe duszone z selerem naciowym, cebulą, szpinakiem, pieczarkami i marchewką. Ziemniaki podmienione są na makaron orkiszowy, który wspomaga usuwanie toksyn z organizmu i obniża poziom złego cholesterolu. Mi odpowiada smakowo, wymaga troszkę czasu, ponieważ mięso musi się trochę pomarynować i dusić.
Składniki:
Składniki:
- 700 g mięsa wieprzowego (może być łopatka)
- 100 g cebuli
- 100 g selera naciowego
- 400 g pieczarek
- 100 g marchewki
- 450 g mrożonego szpinaku
- 200 g makaronu orkiszowego
Wykonanie:
- Mięso kroję w grubszą kostkę, ja błonki zostawiłam, ale można odkroić. Przekładam tak pokrojone do miski i dodaję łyżkę sosu sojowego jasnego i dwie łyżki ulubionych przypraw. Ja miałam mieszankę: papryka słodka, curry, oregano, czubryca. Wmasowuje przyprawy oraz sos w mięso i pozostawiam na co najmniej dwie godziny w lodówce.
- Po około dwóch godzinach kroję ćwiartkę dużej cebuli i kilka łodyg selera naciowego. Na patelni roztapiam dwie łyżki oleju kokosowego, jeśli się rozgrzeje wrzucam cebulę i sieler naciowy, smażę aż się zeszklą, wtedy dodaję wcześniej przygotowane mięso. Duszę ok 30 minut.
- W tym czasie obieram i kroję pieczarki w plastry.
- Po około 30 minut dodaję pieczarki i zamrożony szpinak. Gdy szpinak się rozmrozi, duszę wszystko kolejne 30 minut.
- Marchewkę, w moim przypadku dwie, ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję na patelnię. Duszę wszystko około 20 minut. Pod koniec sprawdzam czy potrawa odpowiada mi smakowo i czy mięso jest mięciutkie. Ja dodałam łyżeczkę pieprzu ziołowego i łyżeczkę soli.
- Jeśli warzywa i mięso odpowiada mi miękkością dodaję makaron orkiszowy, który ugotowałam według przepisu na opakowaniu.
- Danie podaję posypane żółtym serem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz