Warzywne spaghetti
Witajcie Kochani! A przede wszystkim Kochani Mężczyźni wszystkiego dobrego z okazji Waszego święta! Dzisiaj coś niskokalorycznego, dla wegetarian lub osób, które nie mają potrzeby jeść codziennie mięsa. Zdrowo, a dzięki olejowi kokosowemu zwiększamy swoją odporność i wspomagamy regulację metabolizmu. Sok pomidorowy Hortex dostarcza do dania potasu, który uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek oraz wspomaga dotlenienie mózgu, co zwiększa zdolność myślenia i koncentrację. Potas występuje w dość dużej ilości, ponieważ aż 7,5%RWS, czyli 7,5% dziennego zapotrzebowania na potas w 100ml napoju dla dorosłej osoby.
Składniki:
Składniki:
- 2 szklanki (250 ml) soku pomidorowego pikantnego Hortex
- 200 g pieczarek
- 120 g (3-4 łodygi) selera naciowego
- 100 g marchewki
- sól, bazylia, cukier
- 1 łyżka oleju kokosowego
- Na patelni rozgrzewam olej kokosowy i wrzucam pokrojonego w kostkę selera naciowego, którego słodzę szczyptą cukru, może pół łyżeczki.
- Gdy seler się podsmaży, nie musi być zeszklony dodaję pokrojone w talarki pieczarki. Duszę całość ok. 15 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
- Gdy sok z pieczarek się zredukuje dolewam 2 szklanki soku pomidorowego Hortex i dosypuję wiórki z marchwi uzyskane poprzez obieranie marchwi wkoło. Użycie obieraczki gwarantuje cieniutkie paski marchewki.
- W tym momencie solę potrawę i kroję nożyczkami listek- dwa świeżej bazylii, która podbije smak potrawy. Całość duszę około 30 minut, aż sok pomidorowy zredukuje swoją objętość, tworząc smakowity sos.
- Pod koniec gotowania sprawdzam czy potrawa odpowiada mi smakowo, ja już nie używam ostrych przypraw, sok pomidorowy jest świetnie doprawiony i dodaje smak całemu daniu.
- Podane składniki wystarczą dla jednej głodnej osoby lub dla dwóch osób.
- Danie podaję posypane wiórkami świeżej marchwi i startą na tarce o grubych oczkach mozzarellą. Dokładnych ilości nie powiem, to zależy na ile mam ochotę w danym dniu.
Komentarze
Prześlij komentarz