Czekoladowo-jogurtowy torcik
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka (250 ml) mleka
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki (250 ml) cukru brązowego
- 3 łyżki dżemu
- 100 g masła
- 2 szklanki (250 ml) mąki pszennej typu 500
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
Wykonanie ciasta:
- Do jakiegoś mniejszego garnka wlewam mleko, dodaję cukier, masło, kakao i dżem. Wszystko podgrzewam do uzyskania jednolitej masy, często mieszając. Następnie odstawiam w chłodne miejsce do przestygnięcia, o tej porze roku wyniesienie na balkon na zewnątrz spowoduje, że masa wystygnie nam naprawdę bardzo szybko. Dżem może być dowolny, ja zazwyczaj sięgam po wiśniowy, truskawkowy lub porzeczkowy ( może być galaretka).
- Do miski wsypuję mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszam aby proszek był rozprowadzony w całej mące.
- Do osobnej miski wbijam dwa całe jajka, nie rozdzielam ich, ubijam mikserem do momentu, aż wyraźnie pojaśnieją i zwiększą swoją objętość. Do tak ubitych dodaję wystudzoną masę kakaowo-mleczną i miksuję ok 2 minuty. Następnie dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszam krótko, do momentu połączenia składników.
- Ciasto piekę w tortownicy o średnicy 26 cm w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celcjusza, w funkcji góra-dół przez około 30 minut. Sprawdzam czy jest upieczone robiąc test suchego patyczka.
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 400 g jogurtu greckiego
- 3-4 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
- Do miski przekładam mascarpone i miksuje je przez chwilę.
- Następnie dodaje do rozbitego serka jogurt grecki i miksuję aż się ze sobą połączą.
- Do masy wsypuję cukier puder, zaczynam od mniejszej ilości, później ewentualnie dosładzam. Z cukrem miksuję około 2 minut.
Ciasto przekładam na paterę, na której mam zamiar je podać. Gdy ciasto wybrzuszy się na środku, w moim przypadku tak było, po prostu je ścinam wyrównując. Wykładam masę na ciasto, nie wyrównuję jej, ponieważ tym razem na taki tort miałam wizję. Na masie robię napis "sto lat"ułożony z wiśni z amaretto, posypuję ciemnym kakao.
Komentarze
Prześlij komentarz