Muffinki oreo
Witajcie Kochani! Dzisiaj propozycja jogurtowych muffinek z czekoladą. Delikatne i pulchne dzięki składnikom oraz pysznie czekoladowe. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe, wtedy czekolada jest jeszcze półpłynna i babeczki dzięki niej rozpływają się w ustach. :) Idealna jako deser dla gości, którzy zaskoczyli nas telefonem, że będą za pół godzinki. Serdecznie zapraszam do przygotowania ich w domu.
Składniki:
- 4 rządki czekolady oreo ( może być dowolna)
- 2 szklanki (250 ml) mąki pszennej typu 500
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego (400 g)
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju roślinnego
Wykonanie:
- Do jednej miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz posiekaną czekoladę. Ja w dzisiejszej wersji użyłam czekoladę oreo, ale może być dowolna, bardzo lubię tę wersję z gorzką czekoladą. Bardzo dokładnie mieszam składniki, aż do porządnego połączenia.
- Do drugiej miski wbijam dwa całe jajka i ubijam aż pojaśnieją. Do tak przygotowanych jajek dodaję jogurt naturalny oraz olej, dokładnie je ze sobą mieszając. Do tych babeczek wybieram bardziej "wodnisty" jogurt, za gesty spowoduje, że nasze ciasto nie będzie aż tak pulchne.
- Łączę obie miski, składniki sypkie wsypuję do składników mokrych, niedbale mieszam, mogą być grudki.
- Tak przygotowane ciasto przekładam do foremek silikonowych i piekę przez ok 25 minut w 180 stopniach Celcjusza w funkcji grzanie góra-dół. Sprawdzam czy muffinki są już dopieczone przez wbicie patyczka, jeśli jest suchy babeczki są już gotowe.
- Z podanych składników wyszło mi 13 babeczek.
Komentarze
Prześlij komentarz