B jak bataty
Witajcie Kochani! Dzisiaj moje dwa sposoby na podanie batata. Zdrowe chipsy, które może jeść nawet kobieta w ciąży. Jest to idealna alternatywa dla smakoszy takiego typu przekąsek, ponieważ chipsy ze sklepu są tłuste i zawierają dużo konserwantów. Drugi sposób na podanie batata to zapiekanka warzywno-mięsna Dla mnie pyszna, zdrowa, może występować jako samodzielne danie.
Chipsy z batatów:
Składniki:
Zapiekanka z batatem, ziemniakiem, selerem naciowym, papryką i mięsem.
Inne przepisy z batatem:
Chipsy z batatów:
Składniki:
- 1 batat
- sól, pieprz
- olej
Wykonanie:
- Batata obieram, myję i osuszam ręcznikiem papierowym.
- Następnie kroję bataty w plasterki lub półplasterki i układam na papierze do pieczenia (jeśli przygotowuję je w piekarniku) lub na tacy do pizzy (w moim przypadku w mikrofali w funkcji grillowania ).
- Jeśli chodzi o pieczenie w piekarniku, przygotowanie chipsów zajmuje ok 20-30 minut w funkcji góra-dół (czas zależy od piekarnika oraz od grubości plasterków). Do piekarnika bataty należy posmarować oliwą, ja zazwyczaj robię to silikonowym pędzelkiem.
- W mikrofali przygotowanie chipsów zajmuje ok 10 minut. beż używania oleju.
- W obu przypadkach plasterki batatów posypuję solą i drobno zmielonym czarnym pieprzem.
Wersja z piekarnika
Wersja z mikrofali
Składniki:
- 400 g batatów
- 400 g ziemniaków
- 120 g papryki czerwonej ( może być żółta, biała lub zielona)
- 190 g selera naciowego
- 500 g mięsa wieprzowego ( u mnie łopatka)
- 100 g sera żółtego ( u mnie Gouda)
- 2 szklanki (250 ml) pikantnego soku pomidorowego
- 1 szklanka (250 ml) przecieru pomidorowego
- przyprawy
Wykonanie:
- Mięso kroję na ok trzy-centymetrowe kawałki , coś takiego jak na gulasz. Doprawiam je łyżką sosu sojowego i dwiema łyżkami przyprawy do gyrosa. Odstawiam je do lodówki na przynajmniej pół godziny, może być dłużej.
- W czasie, gdy mięso się chłodzi i przechodzi przyprawami szykuję warzywa. te, które trzeba obieram i kroję wszystkie na grubszą kostkę, podobną do tej na jaką pokroiłam mięso.
- Sos pomidorowy przygotowuję z soku i przecieru pomidorowego. Sos musi być dobrze doprawiony, ponieważ on nada smaku całej potrawie. Ja dodałam 2 łyżeczki soli, łyżeczkę słodkiej papryki i pół łyżeczki pieprzu oraz dwie łyżeczki przyprawy z suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią.
- Warzywa i mięso przekładam do naczynia żaroodpornego ( 3,5 litrowego), mieszam ręką, tak aby mięso było równomiernie rozłożone w naczyniu. Całość zalewam sosem pomidorowym i posypuję startym na grubych oczkach żółtym serem.
- Zapiekankę piekę w 200 stopniach Celcjusza w funkcji grzanie góra-dół przez ok 1,5 godziny. Czas zależy od piekarnika i wielkości kawałków na jakie pokroimy składniki. Pod koniec pieczenia sprawdzam czy warzywa i mięso odpowiadają mi miękkością wbijając widelec.
- Podane składniki wystarczają na porcje dla 7-8 osób.
Smacznego!
Inne przepisy z batatem:
- http://iammuffina.blogspot.com/2017/02/rozgrzewajaca-zupa.html
- http://iammuffina.blogspot.com/2017/02/migdaowo-kukurydziane-muffinki-z-batatem.html
Witam w akcji warzywa korzeniowe :)
OdpowiedzUsuńZarówno chipsy jak też zapiekanka są fantastyczne pełne smaków i aromatów
OdpowiedzUsuń