R jak rukola
Witajcie Kochani! Dzisiaj przygotowałam wiosennie kolorowe, apetyczne przekąski z rukolą. Świetnie nadają się do wzięcia do pracy jako drugie śniadanie. Pełne smaku i wartościowych składników odżywczych. Pikantny smak rukoli, który łagodzą dodatki.
Sałatka z rukolą, pomarańczą i serem włoskim
Składniki:
Podane porcje są przeznaczone, w moim przypadku, dla jednej osoby. Na talerzu układam umytą i osuszoną rukolę, można pociąć nożyczkami lub nożem na krótsze kawałki, tak aby to się przyjemnie jadło. Na rukoli układam pomarańczę podzieloną na cząstki, ja nie usuwałam albedo , czyli białej skórki pomarańcza, która zawiera sporo witamin. Dokładam plasterki sera włoskiego oraz posypuję wszystko mieszanką orzechów i polewam sosem.
Tortilla z rukolą, pomidorkami i tuńczykiem
Składniki:
Wykonanie:
Pracę zaczynam od przygotowania sosu jogurtowego, którego zawsze robię więcej i to co mi zostaje zużywam do innego dania. Do 200 g jogurtu greckiego dodaję łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu czarnego, jeden, duży ząbek czosnku i 3-4 gałązki natki pietruszki drobno posiekaną. Całość dokładnie mieszam aż do połączenia składników i tak przygotowanym sosem smaruję tortillę. Następnie układam umytą i wysuszoną rukolę wzdłuż placka oraz pokrojone w ćwiartki lub połówki pomidorki koktajlowe oraz odsączony tuńczyk. Tortillę zwijam w rulonik jak naleśnika.
Sałatka z rukolą, pomarańczą i serem włoskim
Składniki:
- 50 g rukoli
- 1 pomarańcza
- 50 g orzechów ( u mnie mieszaka: włoskie, nerkowce, migdały, laskowe)
- 6-7 plasterków sera typu włoskiego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Podane porcje są przeznaczone, w moim przypadku, dla jednej osoby. Na talerzu układam umytą i osuszoną rukolę, można pociąć nożyczkami lub nożem na krótsze kawałki, tak aby to się przyjemnie jadło. Na rukoli układam pomarańczę podzieloną na cząstki, ja nie usuwałam albedo , czyli białej skórki pomarańcza, która zawiera sporo witamin. Dokładam plasterki sera włoskiego oraz posypuję wszystko mieszanką orzechów i polewam sosem.
Tortilla z rukolą, pomidorkami i tuńczykiem
Składniki:
- 1 tortilla ( u mnie pszenna)
- 1-2 garści rukoli
- 1/4 standardowej puszki tuńczyka w sosie własnym
- 6-7 pomidorków koktajlowych
- 2-3 łyżki sosu jogurtowego
Wykonanie:
Pracę zaczynam od przygotowania sosu jogurtowego, którego zawsze robię więcej i to co mi zostaje zużywam do innego dania. Do 200 g jogurtu greckiego dodaję łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu czarnego, jeden, duży ząbek czosnku i 3-4 gałązki natki pietruszki drobno posiekaną. Całość dokładnie mieszam aż do połączenia składników i tak przygotowanym sosem smaruję tortillę. Następnie układam umytą i wysuszoną rukolę wzdłuż placka oraz pokrojone w ćwiartki lub połówki pomidorki koktajlowe oraz odsączony tuńczyk. Tortillę zwijam w rulonik jak naleśnika.
Smacznego!
Inne przepisy z rukolą:
Komentarze
Prześlij komentarz