Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort z owocami. Jak zbudować tort śmietanowy.

Witajcie Kochani! Ostatnio miałam pytanie o proporcje w torcie, więc postanowiłam napisać o tym posta. Torty ostatnio stały się dla mnie taką pasją, że muffinki niestety poszły troszkę w odstawkę, ale nadal mam do nich sentyment. Niestety chociaż to był tort dla mojej Siostry nie uchwyciłam go jak wyglądał w środku, ale Wszystkim smakował (tak przynajmniej mówili), więc z przekonaniem polecam.

Składniki na tort:

1 biszkopt z sześciu jajek1 litr śmietany 36%250g mascarpone4 łyżki cukru pudru3 łyżki ulubionego dżemu100g ulubionej czekolady
Wykonanie tortu: Pracę zaczynam od upieczenia biszkoptu ciemnego lub jasnego. Tutaj znajdziecie wskazówki jak je przygotować. Ja swój piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.Biszkopt dzielę na trzy części i nasączam ulubionym ponczem. Do miski wlewam 600g śmietany 36% oraz opakowanie mascarpone i 3 łyżki cukru pudru. Ubijam w robocie lub mikserem, aż masa będzie sztywna, a wszystkie składniki wymieszane.Na pierwszy biszkopt smaruję dżem, następnie 1/3 uzy…

Awokadowe muffinki z orzechami

Witajcie Kochani! Awokado jest bardzo zdrowe, więc nie mogło go zabraknąć w moich muffinkach. :) Idealnie zastępuje olej czy masło, które dodajemy w muffinkach w dosyć dużych ilościach. Słodycz daktyli, orzechy i awokado to dla mnie bardzo dobra mieszanka smaków, więc polecam spróbować je w domu. W awokado znajduje się wiele jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć stężenie cholesterolu.




Składniki:


  • 1,5 szklanki ( 250 g) mąki pszennej typu 500
  • 0,5 szklanki (250 g) otrąb orkiszowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki (250 g) cukru brązowego
  • 1 szklanka (250 g) mleka
  • 2 jajka 
  • 0,5 awokado
  • garść orzechów włoskich, nerkowców i daktyli

Wykonanie:
  • Do jednej miski wsypuję mąkę, otręby, proszek do pieczenia i posiekane orzechy oraz cukier. Dokładnie mieszam składniki ze sobą.
  • Do malaksera nabieram łyżeczką awokado i miksuję je na gładko. Następnie wbijam do niego dwa jajka i dolewam mleko oraz z grubsza podrobione daktyle. Miksuję, aż wszystkie składniki się ze sobą dokładnie połączą.
  • Zawartość malaksera wlewam do miski ze składnikami sypkimi. Mieszam niedbale, mogą być grudki, po prostu mieszam, aż mąka straci surowość.
  • Ciasto przekładam do wcześniej przygotowanych foremek. Z tych składników wyszło mi 12 babeczek.
  • Muffinki piekę w piekarniku w funkcji góra-dół, w 180 stopniach Celcjusza przez ok 25-30 minut. To zależy od piekarnika, upewniam się, że muffinki są upieczone poprzez wbicie patyczka, jeśli wyjęty jest suchy babeczki są gotowe.


Smacznego!


Komentarze

Popularne posty