Awokadowe muffinki z orzechami

Witajcie Kochani! Awokado jest bardzo zdrowe, więc nie mogło go zabraknąć w moich muffinkach. :) Idealnie zastępuje olej czy masło, które dodajemy w muffinkach w dosyć dużych ilościach. Słodycz daktyli, orzechy i awokado to dla mnie bardzo dobra mieszanka smaków, więc polecam spróbować je w domu. W awokado znajduje się wiele jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć stężenie cholesterolu.




Składniki:


  • 1,5 szklanki ( 250 g) mąki pszennej typu 500
  • 0,5 szklanki (250 g) otrąb orkiszowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki (250 g) cukru brązowego
  • 1 szklanka (250 g) mleka
  • 2 jajka 
  • 0,5 awokado
  • garść orzechów włoskich, nerkowców i daktyli

Wykonanie:
  • Do jednej miski wsypuję mąkę, otręby, proszek do pieczenia i posiekane orzechy oraz cukier. Dokładnie mieszam składniki ze sobą.
  • Do malaksera nabieram łyżeczką awokado i miksuję je na gładko. Następnie wbijam do niego dwa jajka i dolewam mleko oraz z grubsza podrobione daktyle. Miksuję, aż wszystkie składniki się ze sobą dokładnie połączą.
  • Zawartość malaksera wlewam do miski ze składnikami sypkimi. Mieszam niedbale, mogą być grudki, po prostu mieszam, aż mąka straci surowość.
  • Ciasto przekładam do wcześniej przygotowanych foremek. Z tych składników wyszło mi 12 babeczek.
  • Muffinki piekę w piekarniku w funkcji góra-dół, w 180 stopniach Celcjusza przez ok 25-30 minut. To zależy od piekarnika, upewniam się, że muffinki są upieczone poprzez wbicie patyczka, jeśli wyjęty jest suchy babeczki są gotowe.


Smacznego!


Komentarze

Popularne posty