Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jabłkowa granola z bakaliami

Witajcie Kochani! To moja pierwsza granola jaką robiłam i jedna z ulubionych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jak to granola bardzo uniwersalna. Można wykorzystać ją do pralinek, deserów lub koktajli oraz bardziej standardowo z jogurtem naturalnym jako słodkie i zdrowe śniadanie.

Składniki:

5 szklanek płatków owsianych górskich4 łyżki płatków błyskawicznych żytnich2 garści słonecznika2 garści żurawiny3-4 łyżki miodu1 szklanka kompotu z jabłek1 szklanka rozdrobnionych jabłek z kompotu

Wykonanie:
Pracę zaczynam od ugotowania kompotu z jabłek. Jabłka obieram,wydrążam środek i kroję w ósemki, następnie zalewam je wrzątkiem i słodzę do smaku. Najczęściej wykorzystuję już zrobiony kompot, jeśli robię go specjalnie nie czekam aż wystygnie, tylko używam gorącego.Do tego przepisu lubię intensywny kompot, więc daję dużo jabłek i mało wody.Do miski dodaję wszystkie składniki suche, czyli płatki, słonecznik oraz żurawinę.Wszystko dokładnie mieszam, następnie dodaję miód oraz kompot i jabłka.Ja…

A jak awokado

Witajcie Kochani! Ostatnio Koleżanka poprosiła mnie, żebym przygotowała coś z awokado. Oto moje trzy propozycje, jak przygotowuję ten owoc. Ja osobiście uwielbiam awokado, ni dość że jest dobre to w dodatku zdrowe. Awokado we wszystkich przepisach skrapiam cytryną, aby nie ściemniało.  Może teraz kilka słów na temat nowej kategorii: "Kulinarne abecadło". Będę wklejała tu moje pomysły na warzywo, owoc zaczynające się na daną literę. Nie obiecuję, że alfabet na początku będzie po kolei, ale myślę że będzie przydatny do łatwego odnalezienia potrawy z ulubionym produktem.


Pasta z awokado:

Składniki: 
  • 1,5 awokado
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
  • sos piri piri
  • sól
Wykonanie:

Awokado kroję na pół wkoło pestki, wydrążam miąższ łyżeczką na talerz. Następnie miażdżę owoc widelcem na gładką masę. Dodaję jogurt, szczyptę soli i kilka kropel sosu, to zależy czy chcę mieć pikantny sos czy nie. Wszystkie składniki mieszam ze sobą do uzyskania gładkiej pasty. Gotowe, możemy podawać pastę do ciemnego pieczywa, tortilli, itp.



Smoothie z awokado:

Składniki:
  • 1 awokado 
  • 1 banan 
  • 2 jabłka
  • 100 ml wody z miodem 
Wykonanie:

Do malaksera lub blendera kielichowego wrzucam owoce i wlewam wodę z miodem. Ważne, żeby awokado i banan były dojrzałe. Całość miksuję do uzyskania musu owocowego. Mój nie jest do końca gładki, ponieważ użyłam jabłek ze skórką, ale to mi nie przeszkadza. Skórka jabłka ma bardzo dużo witam potrzebnych naszym organizmom.


Krem czekoladowy z awokado:

Składniki:
  • 0,5 awokado
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki kakao
Wykonanie:

Do malaksera wydrążam miąższ awokado, dodaję miód i kakao. Wielkiej filozofii w przygotowaniu tego deseru nie ma, ale dla smakoszy czekolady jest to coś wspaniałego. Wiem to po sobie. :)


 

 Smacznego!

Komentarze

Popularne posty