Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Jabłkowa granola z bakaliami

Witajcie Kochani! To moja pierwsza granola jaką robiłam i jedna z ulubionych. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i jak to granola bardzo uniwersalna. Można wykorzystać ją do pralinek, deserów lub koktajli oraz bardziej standardowo z jogurtem naturalnym jako słodkie i zdrowe śniadanie.

Składniki:

5 szklanek płatków owsianych górskich4 łyżki płatków błyskawicznych żytnich2 garści słonecznika2 garści żurawiny3-4 łyżki miodu1 szklanka kompotu z jabłek1 szklanka rozdrobnionych jabłek z kompotu

Wykonanie:
Pracę zaczynam od ugotowania kompotu z jabłek. Jabłka obieram,wydrążam środek i kroję w ósemki, następnie zalewam je wrzątkiem i słodzę do smaku. Najczęściej wykorzystuję już zrobiony kompot, jeśli robię go specjalnie nie czekam aż wystygnie, tylko używam gorącego.Do tego przepisu lubię intensywny kompot, więc daję dużo jabłek i mało wody.Do miski dodaję wszystkie składniki suche, czyli płatki, słonecznik oraz żurawinę.Wszystko dokładnie mieszam, następnie dodaję miód oraz kompot i jabłka.Ja…

R jak rukola

Witajcie Kochani! Dzisiaj przygotowałam wiosennie kolorowe, apetyczne przekąski z rukolą. Świetnie nadają się do wzięcia do pracy jako drugie śniadanie. Pełne smaku i wartościowych składników odżywczych. Pikantny smak rukoli, który łagodzą dodatki.


Sałatka z rukolą, pomarańczą i serem włoskim

Składniki:
  • 50 g rukoli
  • 1 pomarańcza
  • 50 g orzechów ( u mnie mieszaka: włoskie, nerkowce, migdały, laskowe)
  • 6-7 plasterków sera typu włoskiego
Sos:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego 
Wykonanie:

Podane porcje są przeznaczone, w moim przypadku, dla jednej osoby. Na talerzu układam umytą i osuszoną rukolę, można pociąć nożyczkami lub nożem na krótsze kawałki, tak aby to się przyjemnie jadło. Na rukoli układam pomarańczę podzieloną na cząstki, ja nie usuwałam albedo , czyli białej skórki pomarańcza, która zawiera sporo witamin. Dokładam plasterki sera włoskiego oraz posypuję wszystko mieszanką orzechów i polewam sosem.




Tortilla z rukolą, pomidorkami i tuńczykiem

Składniki:

  • 1 tortilla ( u mnie pszenna)
  • 1-2 garści rukoli
  • 1/4 standardowej puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 6-7 pomidorków koktajlowych
  • 2-3 łyżki sosu jogurtowego



Wykonanie:

Pracę zaczynam od przygotowania sosu jogurtowego, którego zawsze robię więcej i to co mi zostaje zużywam do innego dania. Do 200 g jogurtu greckiego dodaję łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu czarnego, jeden, duży ząbek czosnku i 3-4 gałązki natki pietruszki drobno posiekaną. Całość dokładnie mieszam aż do połączenia składników i tak przygotowanym sosem smaruję tortillę. Następnie układam umytą i wysuszoną rukolę wzdłuż placka oraz pokrojone w ćwiartki lub połówki pomidorki koktajlowe oraz odsączony tuńczyk. Tortillę zwijam w rulonik jak naleśnika.






Smacznego!

Inne przepisy z rukolą:

Komentarze

Popularne posty