Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort z owocami. Jak zbudować tort śmietanowy.

Witajcie Kochani! Ostatnio miałam pytanie o proporcje w torcie, więc postanowiłam napisać o tym posta. Torty ostatnio stały się dla mnie taką pasją, że muffinki niestety poszły troszkę w odstawkę, ale nadal mam do nich sentyment. Niestety chociaż to był tort dla mojej Siostry nie uchwyciłam go jak wyglądał w środku, ale Wszystkim smakował (tak przynajmniej mówili), więc z przekonaniem polecam.

Składniki na tort:

1 biszkopt z sześciu jajek1 litr śmietany 36%250g mascarpone4 łyżki cukru pudru3 łyżki ulubionego dżemu100g ulubionej czekolady
Wykonanie tortu: Pracę zaczynam od upieczenia biszkoptu ciemnego lub jasnego. Tutaj znajdziecie wskazówki jak je przygotować. Ja swój piekłam w tortownicy o średnicy 24cm.Biszkopt dzielę na trzy części i nasączam ulubionym ponczem. Do miski wlewam 600g śmietany 36% oraz opakowanie mascarpone i 3 łyżki cukru pudru. Ubijam w robocie lub mikserem, aż masa będzie sztywna, a wszystkie składniki wymieszane.Na pierwszy biszkopt smaruję dżem, następnie 1/3 uzy…

Ulubieńcy lutego!

Witajcie Kochani! Dzisiaj podsumowanie miesiąca, czyli produkty i przyrządy, które najbardziej przypadły mi do gustu w lutym.

  1. Bataty


Na pierwszym miejscu są słodziutkie ziemniaki. Uwielbiam je za dużą ilość beta-karotenu i innych barwników, tj. luteina i zeaksantyna, które mogą zapobiegać niektórym nowotworom, miażdżycy oraz chorobom oczu. Bataty wspomagają utrzymanie prawidłowego stężenia cholesterolu dzięki pektynom. Dzięki tym i wielu innym właściwościom, bataty są zaliczane do do warzyw najbogatszych w składniki odżywcze. Odkąd poznałam tyle wartości tego warzywa, coraz częściej po niego sięgam w codziennym przygotowaniu posiłków. 

Oto przepisy z "udziałem" batatów:
      2. Kakao


Kocham czekoladę. Niestety mleczne czekolady zawierają bardzo dużo cukru, tłuszczu i mało kakao, które powinno być najważniejsze. Więc lubię przygotować coś czekoladowego, używając ciemnego prawdziwego kakao. Kolejny produkt, który zawiera dużo przeciwutleniaczy, które posiadają działanie przeciwrakowe oraz przeciwstarzeniowe. Kakao jest bogatym źródłem magnezu potrzebnego nam do chronienia serca i mózgu. Ważne jest jego spożywanie w czasie sesji lub innych czynności wyczerpujących nasz umysł, ponieważ zwiększa jego wydajność i łagodzi stres.

Przepisy zawierające kakao:


      3. Napój migdałowy

Ostatnio coraz częściej podmieniam zwykłe mleko na napój migdałowy, ponieważ także zawiera antyoksydanty w formie witaminy E. Uwielbiam migdały, a ten napój pogłębia ich smak. Bardzo dobrze pasuje do różnych rodzajów koktajli oraz jest świetnym zamiennikiem krowiego mleka do kawy.

Przepisy z napojem migdałowym:


Zawierają dużą ilość kwasów omega-3 oraz błonnika, dzięki którym wspomagają pracę mózgu oraz regulują pracę jelit i spowalniają wchłanianie cukrów prostych. Jest bardzo uniwersalna, można jej użyć do ciasteczek, puddingów, chlebów oraz sorbetów.

Przepisy z nasionami chia:


W lutym nie może zabraknąć serduszek, które są symbolem walentynek. Warto mieć takie foremki w domu, ponieważ mogą się przydać nie tylko w dzień zakochanych, ale także w codziennych romantycznych kolacjach.

Przepisy z użyciem foremek:

Komentarze

Popularne posty